Віктор Ляшко обіцяє старт ПМГ із 1 січня, підвищення тарифів і зарплат

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів, чого чекати від медичного бюджету й програми медичних гарантій на наступний рік.

Про  підвищення зарплат медиків

Проєкт бюджету на 2022 рік вже схвалили на засіданні Уряду. У ньому передбачили додаткові кошти в програму медичних гарантій, які будуть спрямовані на збільшення заробітної плати лікарів та середніх медичних працівників. Вперше в проєкті бюджету Уряд запроваджує показник мінімальної заробітної плати.

На виконання указу Президента України Володимира Зеленського у проєкті бюджету передбачено кошти для встановлення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тисяч гривень та 13,5 тисячі гривень – для середніх медичних працівників. Підвищення заробітної плати – це крок до якісних медичних послуг, адже коли лікарі та медсестри відчувають підтримку від держави, то почувають себе захищеними, мотивованими та щасливими. Повірте, вони заслуговують на це, адже щодня рятують людські життя.

Для забезпечення зазначених рівнів заробітної плати програму медичних гарантій збільшено на 33,8 млрд грн у порівнянні з 2021 роком.

Про  розподіл медичного бюджету

Також у проєкті бюджету передбачено 3,1 млрд грн для централізованої закупівлі обладнання, зокрема для покращення матеріально-технічної бази лікарень, бактеріологічних та фізико-хімічних лабораторій Центрів з контролю і профілактики хвороб, створення лабораторій експертного рівня для проведення досліджень, які використовуються в трансплантації.

Окремо передбачено 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин для захисту населення від COVID-19. Інша сума коштів на вакцини покриється коштом міжнародних фінансових організацій. Ця вакцинація й надалі буде безоплатна і гарантуватиметься державою.

Бюджетом передбачено продовження пілотного проєкту з проведення трансплантацій в Україні. Зараз закладено 789,5 млн грн, що на 288,5 млн більше, ніж в бюджеті поточного року. Ще 300 млн грн передбачено на розвиток біокластеру – в 3 рази більше, ніж виділили цьогоріч для запуску цього проєкту, з потенційним розширенням ще на 735 млн.
Крім того, передбачено кошти на централізовану закупівлю лікарських засобів, закупівлю медикаментів за договорами керованого доступу

Про результати перерахунку договорів з НСЗУ

Після перерахунку договорів деякі заклади значно виграли у фінансуванні, деякі залишилися на тому самому рівні, але є й такі, що отримали менше коштів. Зараз ми розпочинаємо роботу саме з останніми, щоб зрозуміти, у чому основна проблема. Бо деякі заклади вбачають її у труднощах роботи з медичними інформаційними системами, деяким отриманих коштів не вистачає на кількість працівників (і не тільки медичних) тощо. Тож ми повинні розробити для таких лікарень окрему стратегію, як виправити фінансування.

Про проблеми психіатричних закладів

Коштів, закладених у пакетах на надання психіатричної медичної допомоги, вистачає. Заборгованість утворюється через те, що не профінансовано довготривале лікування пацієнтів, які перебувають у цих закладах під суворим наглядом. Такі відділення «забирають» на себе значну суму коштів ПМГ. Тож цю суму треба передбачати в субвенції.

Наразі обговорюється механізм фінансування послуг перебування пацієнтів у госпіталях для ветеранів та будинках дитини, яким потрібне не стільки специфічне лікування, скільки реабілітація, та, що не менш важливо, соціальна підтримка. Тож до 2024 ці заклади фінансуватимуться за пакетами з реабілітації й отримуватимуть субвенцію.

Про перехідне фінансування як шанс

У 2020 році лікарні, яким за договорами з НСЗУ надійшло менше коштів, ніж за субвенцією 2019 року, отримали ще й так зване перехідне фінансування на 4 місяці. За цей час вони мали реалізувати свій перехідний план, щоб у 2021 році подібної ситуації не виникло. На жаль, не всі це почули. Ті, хто впорався із завданням, сьогодні спокійно вийшли на нормальне фінансування, підписання додаткових пакетів.

Про оптимізацію і спроможність лікарень

МОЗ не підтримує скорочення медпрацівників й непродуману оптимізацію. Бо якщо лікарня не спроможна, це не означає, що її треба припинити утримувати чи закривати — її слід робити спроможною: доукомплектувати штат, придбати мамограф, УЗ-обладнання, інше устаткування, аби законтрактуватися на нові пакети й надавати якісну медичну допомогу.

Якщо ж окремі лікарні не зможуть надавати допомогу належного рівня, потрібно розробити програму працевлаштування медиків. Ми вже обговорювали це питання в Кабміні та з Президентом України. Потрібно передбачити «підйомні» для медиків, яким запропонують змінити місце працевлаштування (на національному і регіональному рівнях). Тобто, якщо лікарня закривається, це не означає, що повинні звільнити лікарів і медсестер — потрібно запропонувати їм інше місце роботи (сімейна медицина або вторинний рівень).

Про зміни в лікарнях

Нині триває оновлення приймальних відділень опорних лікарень, цього року їх буде дооснащено ангіографами, ендоскопами, наступного року передбачено МРТ, апарати УЗД. Також розпочато проєктування (для будівництва у 2022-2023 роках) по одній обласній клінічній та одній обласній дитячій лікарні в кожній області в рамках програми Президента України «Велике будівництво». Всього 48 медичних закладів буде повністю відремонтовано та оснащеного новим обладнанням.

Про вакцинацію та захист медиків

Сьогодні 76% медичних працівників вакциновані як мінімум однією дозою. Тож медики власним прикладом показали, що вакцинація — це дієвий засіб профілактики. Також МОЗ має бачення того, як подбати про захист медиків надалі. Будуть проводитися централізовані закупівлі ЗІЗ, і кожна лікарня зможе придбати їх самостійно.