COVID-19, грип та ГРВІ: чого чекати в епідсезоні 2021–2022 рр.

Епідемічний сезон грипу 2020–2021 рр. є унікальним за вірусологічною характеристикою, оскільки циркуляції вірусів грипу майже не спостерігалося. Натомість у циркуляції значно домінували віруси респіраторної групи інфекцій. На це, зокрема,  вплинули обмежувальні протиепідемічні заходи, які введені у зв’язку з початком пандемії COVID-19. Яким буде прийдешній епідсезон, прогнозували експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) на пресконференції «ГРВІ та грип: підготовка до епідсезону 2021–2022», яка відбулася у Києві 23 вересня 2021 р.

Наразі в Україні відмічається підвищення захворюваності на віруси респіраторної групи через циркуляцію вірусів SARS-CoV-2 та інших. Уже за минулий тиждень на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіли близько 182 тис. українців. Зростання — більше ніж на 50% порівняно з попереднім тижнем. Зокрема, на SARS-CoV-2 захворюваність зросла більш ніж на 60%.

Пік захворюваності на COVID-19 очікується у жовтні–листопаді

«Цьогоріч епідсезон може бути більш інтенсивним, із реєстрацією більше 100 тис. хворих на тиждень. Це пов’язано з уже підтвердженою циркуляцією штаму «дельта», який є більш контагіозним та спричиняє тяжчий перебіг захворювання. Тому пік захворюваності очікується раніше — у жовтні–листопаді, зважаючи на поточні тенденції захворюваності. Минулого року й під час весняної хвилі такого росту захворюваності ми не спостерігали. А тому дуже важливо не розслаблятися і продовжувати носити маски, дотримуватися фізичної дистанції та інших протиепідемічних норм», — зазначила Оксана Кошалко, завідувач відділу організації епіднагляду ЦГЗ.

Які віруси грипу циркулюватимуть у 2021–2022 рр.

О. Кошалко повідомила, що цьогоріч ВООЗ прогнозує циркуляцію таких вірусів грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

Вакцини від грипу

«Цьогоріч на приватному ринку очікується близько мільйона доз вакцин від грипу. Звісно ж, ця кількість може змінюватися залежно від попиту. Цього вдалося досягти завдяки активній співпраці МОЗ і ЦГЗ із представниками фармацевтичного сектору для того, щоб зробити доступними більшу кількість вакцин для українців. До того ж ЦГЗ уже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів (майже 30 тис. доз). Ми розраховуємо, що медичних працівників (принаймні тих, які працюють у «ковідних» лікарнях) буде щеплено від грипу», — зазначив Олександр Заїка, завідувач відділу імунізації ЦГЗ.

За повідомленням Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба), наразі вакцини для профілактики грипу проходять державний контроль якості. В Україні очікують вакцини ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ (Корея), ВАКСІГРИП ТЕТРА (Франція) й ІНФЛУВАК ТЕТРА (Нідерланди).

О. Заїка наголосив, що вакцинація є тим дієвим інструментом, який може запобігти ускладненням від грипу. Вакцинуватися можна впродовж усього епідсезону, і важливо враховувати, що ефективність вакцини настає через 14 днів. Найкращий час для вакцинації — на початку епідсезону у вересні–листопаді.

«Закликаємо захистити себе і своїх близьких від грипу. Найбільш уразливими до грипу є вагітні, особи віком старше 60 років, діти віком від 6 міс. Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. А також враховувати, що згідно з останніми рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин, рекомендовано робити щеплення з інтервалом не менше 14 днів», — наголосив О. Заїка.

Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ, наголосив на особливостях підготовки до епідсезону грипу і ГРВІ закладів охорони здоров’я та соціального захисту населення.

«Лікарі й соціальні працівники наражаються на ризик інфікування самі, а також можуть наражати на цей ризик своїх пацієнтів або підопічних. Саме тому їм показана вакцинація від грипу. Не слід забувати і про неспецифічні заходи профілактики. Закладам потрібно готуватися вже сьогодні. Зокрема, впроваджувати чіткі правила скринінгу пацієнтів і підопічних як при потраплянні, так і щоденних щодо наявності респіраторних симптомів, правила відвідування, перебування в спільних зонах тощо. Лише комплексна підготовка дасть змогу якісно й системно протидіяти занесенню й поширенню інфекційних хвороб у закладі. Вакцинація, висока настороженість та обізнаність, що ґрунтується на доказовій базі, — основа протидії коронавірусній інфекції і грипу», — зазначив Р. Колесник.

Антибіотик не діє на віруси

Р. Колесник нагадав, що коронавірусна інфекція, грип та інші ГРВІ — це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси і призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб.

«Пацієнти повинні пам’ятати, що рішення щодо призначення антибіотиків приймається виключно лікарем на основі комплексної оцінки ризиків приєднання бактеріальної інфекції. Приймаючи антибіотики через затяжний кашель або нежить за рекомендацією сусіда, — ви наражаєте себе на небезпеку розвитку побічних реакцій, у тому числі алергічних, токсичних і формування антимікробної резистентності. Лікарі мають призначати антибіотики виключно за показаннями й доводити до відома пацієнта правила їх вживання», — підсумував Р. Колесник.