Механізм протидії COVID-19 у кажанів допоможе в лікуванні людей – науковці

Вчені з’ясували, що кажани можуть заражатися коронавірусом, але не хворіти – вони здатні підвищувати та знижувати активність імунної системи, підтримуючи баланс при сильному стресі, викликаному через SARS-CoV-2. Про це повідомляє видання Medical News Today з посиланням на дослідження науковців у журналі Science Immunology.

 

Учені з Австралії та Китаю нещодавно випустили всебічний огляд імунологічної взаємодії SARS -CoV-2 з його господарями – кажанами. Вчені наголосили, що кажани можуть заразитися SARS-CoV-2, але вони не хворіють. Розуміння того, чому це відбувається, може допомогти при розробці нових методів лікування людей від COVID-19.

Дослідники пояснили, що успішні вбудовані індивідуальні реакції або вроджений імунітет  є швидким та ефективним захистом. Кращі приклади вродженого імунітету – у дорослих з легкими симптомами COVID-19 або без них, у молодих людей і у кажанів.

Професор Марсель Нольд зазначив, що найбільш разючим у патоімунологіі кажанів є їх здатність до адаптації імунної відповіді, щоб витримувати базовий рівень метаболічного стресу.

«У них є вищий базовий рівень того, що можна назвати захисними механізмами, такими як інтерферон першого типу й інтерферон третього типу. Вони можуть дійсно швидко посилити цю реакцію на виклик небезпечним сигналам, таким як вірусна інфекція, зокрема коронавірусна інфекція», – пояснив Нольд

Вчений додав, що інтерферони першого та третього типу – це імунні білки, які відіграють важливу роль в противірусної активності.

Він зазначив, що кажани можуть швидко працювати з вірусом, не знищуючи, а стримуючи його та відключати свою імунну систему.

«Ця остання частина дійсно важлива, тому що це не те, що відбувається з людьми – це механізм, за допомогою якого кажани уникають хвороб», – зазначив дослідник.

Професор Марсель Нольд і докторка Клаудія Нольд-Петрі описали три чітких точки, в яких імунологія кажанів демонструє, як руйнівний вплив SARS-CoV-2 на людей можна ослабити на різних стадіях хвороби:

У пацієнтів на ранніх стадіях інфекції при підвищенні рівня інтерферону першого та третього типу необхідно застосовувати противірусні препарати.

Інгібування інфламасоми є сигналом для клітин генерувати цитокіни, що є попередником цитокінового шторму.

Коли імунна система коливається між важким запаленням та імунним виснаженням, необхідно підтримувати пацієнта потужними протизапальними засобами, такими як стероїди та блокатори інтерлейкіну-6.

Нагадаємо, що ніс та горло можуть бути ключем до профілактики важких форм COVID-19. Науковці  США виявили, що перша реакція на інфекцію SARS-CoV-2 в носі та горлі може передбачати тяжкість перебігу захворювання.