В організмі немовлят у тринадцять разів більше пластику, ніж у дорослих

Американські науковці з’ясували, що в організмі однорічних дітей міститься у тринадцять разів більше пластику, ніж у дорослих. До кишечника дітей мікропластик потрапляє при нагріванні пляшечки для годування та з синтетичних килимових покриттів. Про це пише видання N+1 з посиланням на дослідження вчених в Environmental Science & Technology Letters.

 

Науковці з Університету Нью-Йорка вирішили порівняти кількість мікропластику, яка потрапляє до кишечника дорослих та дітей. Вчені зібрали зразки стільця десяти дорослих людей, шести однорічних дітей та трьох новонароджених. Вони використовували для аналізу мас-спектрометрію та визначили у фекаліях дітей вміст двох видів пластику – поліетилентерефталату (ПЕТ) і полікарбонату.

Фахівці виявили, що у фекаліях дітей в тринадцять разів вміст ПЕТ був вищим, ніж у дорослих. Дослідники наголосили, що діти заковтують протягом дня 83 тис. нанограм ПЕТ на кілограм маси, а дорослі – 5,8 тис. нанограм ПЕТ на кілограм маси.

На думку американських медиків, до кишечника дітей мікропластик може потрапляти при їх годуванні з нагрітої пластикової пляшечки, а також від штучних килимових покриттів.

Автори дослідження підкреслили, що заковтування мікропластику є небезпечним – його дрібні частинки можуть потрапляти у кровотік та спричиняти запалення тканин та смерть клітин.

Раніше стало відомо, що у Сполучених Штатах вчені вперше у світі створили грудне молоко з клітин молочної залози, які культивували в лабораторних умовах.

Нагадаємо, що пластикові бар’єри, які встановлюють у магазинах, ресторанах та на касах, не можуть ефективно стримувати поширення коронавірусу. Вони лише погіршують ситуацію тому що блокують нормальний повітряний потік.