Рівень летальності від COVID-19 в Україні зріс більш ніж удвічі за два тижні

В країні рівень смертність від коронавірусу протягом двох тижнів збільшився більше ніж у два рази, але він має сповільнитися. Про це заявив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко під час онлайн-брифінгу, передає УНІАН.

 

Експерт пояснив, що в Україні летальність збільшується аналогічними темпами, як і зростала захворюваність та COVID-госпіталізації. Зазначається, що в країні вона зросла за два тижні у більш як два рази.

«Станом на зараз у середньому за тиждень ми маємо 114 померлих за добу, тоді як на минулому тижні було 80 померлих за добу в середньому, а ще тиждень раніше – 50», – зауважив Ганиченко.

Фахівець підкреслив, що зазначені темпи є вкрай небезпечними, але надалі вони не мають рости у такому різкому співвідношенні.

За прогнозом експертів з KSE, зростання рівня летальності має сповільнитися через введення більш жорстких карантинних обмежень «помаранчевої» та «червоної» зони. Ганиченко доповнив, що збільшення темпів імунізації українців також допоможе знизити рівень смертності.

Експерт наголосив, що наразі країна виходить на той рівень, з якого стартувала весняна хвиля COVID-19.

Повідомляється, що експерти KSE  спрогнозували три сценарії розвитку захворюваності на коронавірус: «зелений» (оптимістичний), «жовтий» (середній) та «чорний» (песимістичний).

Ганиченко пояснив, що наразі в Україні показник летальності рухається за «жовтим» сценарієм.

«І ми очікуємо, що на кінець вересня ми будемо мати близько 56-57 тисяч померлих, і цей показник ще буде ретроспективно оновлюватися. На кінець поточного кварталу прогнози KSE абсолютно справдилися – будемо мати близько 58 тисяч померлих», – резюмував експерт.

Раніше стало відомо, що опорні лікарні у Харкові завантажені на 90% хворими на коронавірус, а на Одещині з початку вересня кількість добових COVID-госпіталізацій збільшилася у чотири рази.

Також повідомлялося, що у людей, які померли від COVID-19, рівень фосфоліпази (sPLA2-IIA) був у десять разів вище, ніж в осіб з легкою формою за захворювання. Вчені пояснили, що підвищений рівень цього ферменту може прогнозувати смертність від важкої форми коронавірусу.