Вчені пояснили, чи можлива ремісія при діабеті другого типу

Американська діабетична асоціація (ADA) заявила, що люди з діабетом другого типу можуть досягти ремісії, якщо підтримують нормальний рівень глюкози в крові протягом як мінімум трьох місяців без вживання ліків проти діабету. Про це повідомляє видання Diabetes self-management.Для визначення ремісії у хворих на діабет другого типу ADA визначила декілька критеріїв. Зокрема, одним з них є рівень глікозильованого гемоглобіну HbA1c менш як 6,5% через три місяці після припинення прийому препаратів проти діабету.

Якщо HbA1c ненадійний, тоді можна використовувати рівень глюкози в плазмі натще менш як 126 мг/дц або HbA1c менш як 6,5%, розрахований на основі значень CGM.

У Американській діабетичній асоціації підкреслили, що тестування рівня HbA1c для підтвердження ремісії має проводитися раніше, ніж через три місяці після скасування терапії.

Подальше тестування для визначення довгострокової підтримки ремісії має проводитися не рідше одного разу на рік разом з тестуванням на можливі ускладнення діабету.

Повідомляється, що не всі люди з діабетом другого типу зможуть досягти ремісії. Чим довше пацієнт хворіє на діабет другого типу, тим важче досягти її.

Фахівці пояснили, що будь-яке поліпшення рівня цукру в крові та рівня A1C, а також втрата ваги, можуть допомогти знизити ризик довгострокових ускладнень діабету другого типу. Покращення контролю рівня глюкози допомагає скоротити кількість ліків проти діабету, які вживає людина.

Вчені з’ясували, що одним з основних драйверів ремісії діабету другого типу є значна втрата ваги. Під час клінічного дослідження ремісії діабету (DiRECT) вони вивчали, чи призведе інтенсивне регулювання ваги до ремісії захворювання. Науковці виявили, що 86% учасників, які втратили понад 33 фунти, «звернули назад» свій діабет, а більш ніж половина учасників, які втратили від 22 до 33 фунтів, увійшли в ремісію.

Щоб наступила ремісія при діабеті другого типу, жир в печінці та підшлунковій залозі повинен повернутися до нормального рівня. Інші дослідники вважають, що втрата ваги від 10% до 15% допомагає реактивувати бета-клітини в підшлунковій залозі, які виробляють інсулін.

Нагадаємо, що COVID-19 завдав руйнівного впливу на людей з діабетом. Фахівці з’ясували, що діабет виявляли у понад третини пацієнтів, яких госпіталізували з COVID-19.

Раніше стало відомо, що у США зростає кількість трансплантацій підшлункової залози при діабеті другого типу.