Розроблено зміни до порядку вакцинації та обігу вакцин

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу.

Мета

Метою прийняття проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу» (далі – проєкт наказу) є надання можливості фаховим молодшим бакалаврам проводити процедуру вакцинації без участі лікаря; визначення критеріїв виробів, що стосуються холодового обладнання та можуть бути призначені для зберігання медичних імунобіологічних препаратів, а також змін у порядку списання і знищення вакцин та анатоксинів у аптечній мережі у разі необхідності утилізації вакцин, повинно проводитися відповідно до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами.

Обґрунтування необхідності прийняття проєкту акту

З метою недопущення випадків порушень умов зберігання імунобіологічних препаратів від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у частині дотримання «холодового ланцюга», відповідно до пункту 9, розділу 3 наказу Міністерства охорони здоров’я від 19 жовтня 2020 р. № 2357 «Про затвердження Плану заходів щодо ефективного управління вакцинами» для держави необхідним є оновлення холодового обладнання, що буде відповідати належним умовам зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного. У разі вичерпання термінів придатності імунобіологічного препарату, а також порушення умов зберігання, поводження з такими імунобіологічними препаратами, як з біологічними відходами відповідно до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами. Зміни до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» дозволять фаховим молодшим бакалаврам, молодшим бакалаврам та бакалаврам проводити процедуру вакцинації без участі лікаря. Запропонована зміна дозволить знизити навантаження на лікаря та, відповідно, розширити можливість проведення щеплень у тимчасових пунктах вакцинації, що позитивно позначиться на рівнях охоплення населення вакцинацією. Проєкт наказу розроблений відповідно до статті 6 та статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2022 р., затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 1402-р, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90).

Основні положення проєкту акту

Проєктом наказу затверджуються зміни до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження до проєкту наказу надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, тел.: (044) 253-74-53, e-mail: phd.moz.ua@gmail.com.