COVID-19 міг вбити до 180 тисяч медичних працівників – ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я підрахували, що з початку пандемії через ускладнення від коронавірусної інфекції померли від 80 до 180 тисяч медиків. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус, передає BBC.Очільник ВООЗ зазначив, що медичні працівники мають отримувати COVID-вакцини в першу чергу, та розкритикував несправедливий розподіл препаратів.

«Дані зі 119 країн показують, що в середньому двоє з п’яти медичних працівників в усьому світі повністю вакциновані. Але, звичайно, за цим середнім значенням ховаються величезні відмінності між регіонами і економічними групами», – пояснив Гебреєсус.

Повідомляється, що в країнах Африки повний курс імунізації проти коронавірусу пройшли менше одного з десяти медиків. У країнах з високим рівнем доходів повністю вакциновані вісім з десяти медичних працівників.

Старший радник ВООЗ Брюс Ейлуорд підкреслив, що в Африці проти коронавірусної хвороби наразі імунізовано менш як п’ять відсотків населення, тому COVID-криза може «легко затягнутися до 2022 року».

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала країни поліпшити захист медперсоналу від коронавірусу, повідомляє пресслужба ВООЗ.

Зазначається, що країни мають краще забезпечувати захист медиків через їх відданість роботі та професіоналізм, які очевидні для всіх.

«У нас є моральне зобов’язання захищати всіх медичних працівників, забезпечувати їх права та гідну роботу в безпечному і сприятливому середовищі для практики. Це має включати доступ до вакцин», – підкреслив директор Департаменту кадрів охорони здоров’я ВООЗ Джим Кемпбел.

У ВООЗ підкреслили, що країни мають забезпечити пріоритетну вакцинацію працівникам охорони здоров’я проти COVID-19.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я вирішила продовжити глобальну ініціативу із забезпечення вакцинами проти коронавірусу COVAX у 2022 році.

В Україні мають запровадити обов’язкові COVID-щеплення для медиків.