Коктейль з антибіотиків та фагів допоможе у боротьбі з антибіотикорезистентністю – дослідники

Вчені припустили, що коктейль з антибіотиків і фагів може забезпечити ефективне лікування проти бактерій, які мають стійкість до антибіотиків. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на роботу науковців у журналі PLOS Biology.
Вчені вважають, що коктейль з антибіотиків та фагів допоможе у боротьбі з антибіотикорезистентністю.

У новому дослідженні вчені з’ясували, що в середовищі, яке нагадує затишні куточки людського тіла, такі як кровоносні капіляри або альвеоли у легенях, бактерії не розвивають генетичної стійкості до фагів.

Навіть якщо бактерії виживають в таких місцях, то фаги можуть перешкодити їм досягти небезпечно високої щільності..

Дослідники використовували технологію мікрофлюїдику, щоб імітувати «мікросередовище», що обмежує доступ і переміщення. Вузький простір не дозволяє клітині вільно переміщатися або швидко ділитися з утворенням колоній.

Вчені порівняли вплив фага Т4 на бактерії Escherichia coli у відкритому середовищі та вузьких каналах. Вони виявили, що популяція бактерій швидко росла у відкритому середовищі, а потім зникла після того, як застосовували фаги.

Пізніше популяція повернулася до свого колишнього рівня – бактерії виробили генетичну стійкість до фагів. У замкнутому середовищі бактерії росли набагато повільніше, а фаги не знищували їх.

«Стійкість до антибіотиків може виявитися більш серйозним вбивцею, ніж COVID-19, якщо ми не знайдемо нові способи боротьби з інфекцією. Фагова терапія є частиною загальної картини, і наші дослідження допомогли подолати деякі перешкоди, що імітують поведінку бактерій в дрібних судинах нашого тіла», – пояснив старший автор дослідження, біофізик з Інституту живих систем в  Ексетерському університеті, доктор філософій Стефано Пальяра.

Співавтор роботи доктор Едзе Вестера зазначив, якщо вчені зможуть знайти нові способи стимулювання виробництва фагових рецепторів в бактеріях, тоді можна поліпшити перспективи фагової терапії як альтернативи антибіотикам.

Доктор Пальяра підкреслив, що у майбутньому найкращою стратегією боротьби з бактеріальними інфекціями без створення генетично стійких штамів можуть стати фагові коктейлі та комбінована терапія фагами та антибіотиками.

Також повідомлялося, що використання непоживних підсолоджувачів впливає на поширення стійкості до протимікробних препаратів. Під час нового дослідження вчені з’ясували, що важливу роль у поширенні антибіотикорезистентності відіграє використання непоживних підсолоджувачів.