Пік хвилі COVID-19 в Україні очікують вже через тиждень – Кузін

В країні пік захворюваності почнеться в кінці жовтня, триматися він буде щонайменше до середини листопада, а потім піде на спад. Такий прогноз озвучив головний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише Кореспондент.За його словами, коли йдеться про певні прогнози, необхідно враховувати, що пікові навантаження або максимальний рівен захворюваності очікується наприкінці цього місяця і до середини листопада з поступовим спадом до кінця поточного року.

«Тому ми вважаємо, що цей сценарій нереалістичний, і зараз система готується до того, щоб максимально ефективно протистояти коронавірусній інфекції», – сказав Кузін.

Головний санлікар назвав два чинники, які будуть впливати на спроможність системи охорони здоров’я пережити навантаження. Серед них – рівень COVID-вакцинації населення і дотримання населенням протиепідемічних та профілактичних вимог, які встановили для кожного рівня епіднебезпеки.

Кузін підкреслив, що влада країни не планує запроваджувати локдаун.

Він зазначив, що п’ять областей рішенням Держкомісії ТЕБ та НС переведені до «червоної» зони. З 23 жовтня у червоній» зоні опиниться ще один регіон.

«Ми бачимо, що ця постанова дозволяє більш ефективно управляти системою охорони здоров’я і своєчасно вводити протиепідемічні профілактичні заходи», – сказав посадовець.

Рішення про запровадження локдауну переглянуть в залежності від рівня захворюваності в «червоних» зонах. «Але поки про це не йдеться», – підкреслив він.

Ще на початку жовтня Кузін прогнозував, що пік захворюваності на COVID-19 може тривати від середини листопада до середини грудня.

Нагадаємо, що в Україні планують створити комісію, яка розслідуватиме випадки тяжкого перебігу COVID-19 у вакцинованих.

Слід зазначити, що раніше головний санлікар країни попередив, що COVID-вакцинація стане для українців щорічною.