Статини можуть знижувати ризик смерті від COVID-19 – дослідження

Вчені з’ясували, що використання статинів було пов’язано нижчим ризиком летальності від COVID-19, незалежно від віку, статі та інших факторів. Про це пише видання Medical News Today з посилання на роботу дослідників у журналі PLOS Medicine.Науковці зі Швеції та Австралії провели велике популяційне дослідження майже одного мільйона осіб, щоб вивчити зв’язок між статинами та смертністю від коронавірусної інфекції. Вчені виявили, що вживання статинів було пов’язано з дещо меншим ризиком смерті від COVID-19.

Дослідники зібрали дані про людей у Стокгольмі зі державних реєстрів, які включали інформацію про рівень освіти та доходів, а також інформацію з медзакладів про раніше перенесені захворювання та випадки смерті, пов’язані з COVID-19.

Повідомляється, що до дослідження увійшли люди від 45 років і старше, які проживали у Стокгольмі як у 2019 році, так і 1 березня 2020 року. Фахівці проаналізували дані 963 876 осіб та простежили за їх станом здоров’я до 11 листопада 2020 року.

Науковці в результаті аналізу виявили, що з 2 545 осіб, які померли від COVID-19, 765 людей приймали статини, а 1 780 – ні. Це означає, що 0,5% осіб, які приймали статини та 0,2% тих, хто не вживав їх, померли від коронавірусу.

Після врахування різних чинників дослідники зазначили, що лікування статинами було пов’язано з помірно нижчим ризиком смертності від коронавірусу, незалежно від віку, статі та загального ризику COVID-19.

Фахівці прийшли до висновку, що статини мають помірний зв’язок зі зниженням смертності від COVID-19. Результати їх роботи підтверджують продовження використання статинів як превентивний захід відповідно до чинних рекомендацій.

«Важливо пам’ятати, що наше дослідження показує, що існує ймовірність помірного захисного ефекту статинів проти COVID-19. Але щоб бути впевненим у захисному ефекті, нам потрібно провести рандомізоване контрольоване дослідження», – резюмувала співавторка дослідження з Каролінського інституту в Сольні Рита Бергквіст.

Нагадаємо, що статини можуть викликати прогресуванням діабету другого типу.