Американські лікарі вперше пересадили людині нирку від ГМО-свині

Операцію з пересадки людині нирки генномодифікованої (ГМО) тварини проводили  хірурги Медичного центру Лангон, пише УНІАН.

 

Людині вперше пересадили нирку свині. Фото The Guardian.

Реципієнтом стала жінка з мертвим мозком та з нирковою дисфункцією. Згоду на операцію дали її рідні перед відключенням від системи життєзабезпечення. Вчені тримали тіло померлої на апараті штучної вентиляції легенів.

Медики використали свиню, гени якої були відредаговані таким чином, щоб цукор у її нирках не викликав відторгнення після пересадки людині. Повідомляється, що хірурги прикріпили орган до пари великих кровоносних судин поза тілом померлої і спостерігали за нею протягом двох днів. Нирка почала фільтрувати відходи та виробляти сечу, не викликала відторгнення.

Лікар Роберт Монтгомері повідомив, що орган функціонував абсолютно нормально. У нього не було тієї миттєвої відмови, про яку турбувалися фахівці.

У свою чергу, виконавчий директор United Therapeutics Мартін Ротблатт підкреслив, що операція стала важливим кроком вперед в реалізації обіцянки ксенотрансплантації, яка рятуватиме тисячі життів щороку в недалекому майбутньому.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах заборонили пересаджувати органи невакцинованим проти коронавірусу пацієнтам. Нещодавно ми писали, що в Україні вперше в історії провели трансплантацію серця дитині.