В Україні у 10 % працівників їдалень у закладах освіти виявили стафілокок

Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України 11 жовтня провели раптові перевірки на носійство золотистого стафілокока у співробітників харчоблоків у закладах освіти. Носіями інфекції виявилися 10% серед перевіреного персоналу. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.В Україні, станом на 19 жовтня, під час раптових перевірок, провели обстеження 9 117 осіб. Зокрема, протестовано 4 610 працівників – у закладах загальної середньої освіти, 3 951 особа – у закладах дошкільної освіти, 436 – в інтернатах, 44 – у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 76 – в інших закладах.

У відомстві наголосили, що за результатами тестування на носійство золотистого стафілокока, 940 осіб отримали позитивний тест, серед яких у закладах дошкільної освіти – 422 працівники, у закладах загальної середньої освіти – 455 осіб, в інтернатах – 55 працівників. Найменше випадків носійства інфекції виявили у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку – три особи, у харчоблоках інших закладів – п’ять осіб.

Носії золотистого стафілокока відсторонені від роботи на період лікування. Вони будуть недопущені до роботи до повного одужання. Очікуються ще 2 283 результатів дослідження.

Під час перевірок проінспектували 3 002 заклади, серед яких 1 410 закладів дошкільної освіти, 1 477 шкіл, 77 інтернатів, 30 інших закладів та вісім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Раніше повідомлялося, що Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував відновлення перевірок для раптового обстеження працівників на предмет носійства золотистого стафілокока.

Нагадаємо, що американські дослідники виявили у 95% продуктів дитячого харчування токсичні речовини. Фахівці заявили, що знайшли небезпечні важкі метали, які впливають на розвиток мозку і створюють реальний ризик для здоров’я дитини. Дослідження проводилося на замовлення некомерційної організації Healthy Babies Bright Futures (HBBF). Фахівці перевірили 168 зразків дитячого харчування на наявність важких металів таких як миш’як, свинець, ртуть і кадмій.

Також стало відомо, що на Одещині у їдальні лікарні отруїлися діти. Маленьким пацієнтам стало зле після обіду.