Травмується кожен п’ятий: у 2020 році показники травматизму серед медиків зросли майже в 10 разів

Система охорони здоров’я посідає перше місце серед усіх сфер економічної діяльності за нелетальним травматизмом. Невтішний  факт стрімкого  зростання  показників загального  й летального травматизму серед медичних працівників  підтверджено й в Україні.  Зокрема, якщо у 2019 році було 286 травмованих медиків  і 7 загиблих з цієї причини, то торік — 3288 і 70 відповідно. Про це в інтерв’ю Вашому здоров’ю розповів завідувач кафедри гігієни та екології №2 (гігієни праці і професійних хвороб) НМУ імені О.О. Богомольця, дійсний член НАМНУ та Міжнародної академії наук екологічної безпеки, доктор медичних наук, професор  Олександр Яворовський.За даними  досліджень, які провели науковці НМУ імені О.О. Богомольця та ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМНУ» на замовлення МОЗ України у закладах охорони здоров’я Києва та Житомира,  протягом 2019-2020 років майже кожний 5-й медик травмувався на роботі  внаслідок падіння на слизькій підлозі, дехто — близько 10 разів!

Приблизно такі самі показники травмування внаслідок уколів чи подряпин ін’єкційною голкою або уламками скла під час відкриття ампул, а також через опіки. Зафіксовано й випадки травмування опорно-рухового апарату в процесі переміщення хворих.

Професор наголосив, що  безпека лікарняного середовища — це ще й показник захищеності медперсоналу на робочому місці. Адже від здоров’я медиків і їхньої впевненості у завтрашньому дні залежить і здоров’я та життя їхніх пацієнтів. Водночас він зауважив, що у нашій державі    питання безпеки пацієнтів не врегульовані в нормативно-правовому полі. Також в  Україні відсутній національний план дій у цій сфері.

Наразі триває розробка проєкту методичних рекомендацій з впровадження культури безпеки в закладах охорони здоров’я та керівництва із забезпечення безпечного лікарняного середовища, розроблено Концепцію стратегії запобігання дефектам надання медичної допомоги у вітчизняній системі охорони здоров’я.  «Завершити роботу ми плануємо обґрунтуванням змін та доповнень до чинної нормативної бази», – зазначив Олександр Яворовський.