У США розробили чотириетапний підхід до здорового старіння літніх людей

Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США (HHS) ухвалило спеціальну стратегію здорового старіння для осіб похилого віку, яка складається з чотирьох етапів. Про це пише видання MDedge.Фахівці HHS зазначили, що головними елементами чотириетапного підходу до здорового старіння літніх людей є відстеження їх стану за здоров’я, мобільності, емоційного здоров’я та когнітивних здібностей, підтримки соціальних зв’язків та якості життя.

Для відстеження стану здоров’я пацієнти похилого віку мають щорічного відвідування лікаря за програмою Medicare AWV. Це дає можливість лікарю оцінити поточний стан здоров’я людини, а також обговорити з пацієнтом стратегії зміни поведінки й зниження ризику захворювань.

Згідно із рекомендаціями HHS, лікарі мають заохочувати осіб похилого віку бути більш мобільними та роботи фізичні вправи. Зниження швидкості ходи також є одним з ключових показників функціональних порушень у літніх людей. Повідомляється, що медпрацівники мають давати поради пацієнтам похилого віку щодо здорового харчування, важливості фізичної активності для збереження рухливості та якості життя.

Спеціалісти з HHS рекомендують лікарям приділяти увагу психічному здоров’ю літніх пацієнтів, сенсорним порушенням з боку слуху та зору, проблемам з мисленням, які можуть негативно впливати на когнітивні здібності.

У Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США зазначили, що соціальні зв’язки є одними з ключових факторів, які необхідні для здорового старіння. Соціальна ізоляція та самотність осіб похилого віку негативно впливають на фізичне здоров’я, призводять до підвищеного ризику ранньої смерті, деменції, серцево-судинних хвороб.

Зазначається, що застосування комплексного чотириетапного підходу до здорового старіння допоможе покращити якість життя осіб похилого віку.