Вплив зміни клімату на здоров’я отримав «червоний код» – звіт The Lancet Countdown

Люди у всіх регіонах світу все частіше бачать, що на їхнє здоров’я впливає зміна клімату. Ключові тенденції погіршуються з кожним роком і посилюють вже існуючу нерівність у випадку охорони здоров’я і соціальної нерівності – в щорічному звіті The Lancet Countdown за 2021 рок міститься червоний код для здоров’я.«У нашому звіті за 2021 рік відстежується взаємозв’язок між здоров’ям і зміною клімату в п’яти ключових областях і більш ніж 40 індикаторах», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зміна клімату впливає на всі регіони світу, і наслідки для здоров’я погіршуються. У багатих і бідних країнах спостерігається більш часті і більш сильні екстремальні явища спеки, що завдають шкоди здоров’ю людей. У більшості країн спостерігалося збільшення лісових пожеж, поширення таких хвороб, як денге, малярія і холера. Крім того, у 2020 році до 19% світової поверхні суші було порушено екстремальною посухою, що поставило людей під загрозу відсутності продовольчої і водної безпеки. У поєднанні з недостатніми заходами адаптації найбільш вразливі люди страждають найбільше, а зміна клімату до того ж посилює нерівність.

Також, згідно зі звітом, ціна бездіяльності щодо клімату і здоров’я значно переважить витрати. Швидка декарбонізація (пом’якшення наслідків зміни клімату  – прим. ред.) може запобігти більшій частині з 3,3 мільйона смертей від забруднення повітря, які відбуваються щороку, 842 000 смертей, пов’язаних з надмірним споживанням червоного м’яса, і привести до поліпшення фізичного і психічного здоров’я в результаті більш сильного впливу природи і фізичної активності.

Крім того, у звіті йдеться, що пандемія COVID-19 продемонструвала необхідність розширення міжнародного співробітництва перед лицем глобальних криз. Відновлення після коронавірусної хвороби являє собою безпрецедентну можливість інвестувати в майбутнє економічної та екологічної стійкості, поліпшення здоров’я і скорочення нерівності. «Однак це буде можливо тільки в тому випадку, якщо світ буде діяти спільно, щоб ніхто не залишився позаду. Особи, які приймають рішення, повинні діяти сьогодні і показати сильне лідерство. Краще майбутнє все ще можливо», – йдеться у звіті.