Розлади настрою підвищують ризик тяжкої форми COVID-19 – фахівці з CDC

У Сполучених Штатах Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) включили людей з певними психічними розладами до групи ризику із важкого перебігу коронавірусної інфекції, госпіталізації до відділення інтенсивної терапії та смерті. Про це пише видання Medscape.У CDC внесли психічні роздали до переліку умов, які можуть викликати підвищений ризик тяжкого перебігу коронавірусу. Керівники Американської психіатричної асоціації, Американської психологічної асоціації та 14 інших організацій психічного здоров’я підтримали рішення CDC. У їх спільній заяві зазначається, що шизофренія, зокрема, є другорядним фактором ризику тяжкої форми COVID-19.

«Визнаючи, що важке психічне захворювання є основним захворюванням, пов’язаним з підвищеним ризиком COVID-19, CDC врятує життя», – заявив головний виконавчий директор та медичний директор Американської психіатричної асоціації Сол Левін.

Повідомляється, що цього року були опубліковані два дослідження, які підтверджують зв’язок між розладами настрою та високим ризиком важких наслідків COVID-19.

Видання JAMA Psychiatry у січні 2021 року оприлюднило результати випробування, де вчені виявили, що пацієнти з шизофренією мали підвищений ризик смерті від коронавірусу.

В іншому випробуванні науковці вивчили дані 21 дослідження та з’ясували, що люди з розладами настрою мають вищий ризик інфікування, госпіталізації та смерті через COVID-19. Фахівці зазначили, що таких осіб необхідно включити до пріоритетних груп вакцинації.

Раніше дослідники зі Швейцарії за допомогою машинного навчання проаналізували близько 240 тисяч статей та з’ясували, що підвищений рівень глюкози в крові негативно впливає на перебіг коронавірусу.

До слова, британські вчені виявили, що у людей з проблемами психічного здоров’я та розумовими вадами ризик померти вдвічі вище, ніж у людей без цих умов до пандемії COVID-19. Різниця різко збільшилася під час пандемії, при цьому у людей з психічними розладами та розумовими вадами рівень смертності значно вище.