У США смертність від раку шийки матки не зменшується, попри ранню діагностику 29/10/2021

У Сполучених Штатах, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), щороку виявляють близько 12 тис. нових випадків раку шийки матки (РШМ) у жінок. Захворюваність та смертність залишається стабільною протягом останніх двох десятиліть, попри зусилля з профілактики та скринінги РШМ. Про це пише видання MDedge.Докторка медицини, онколог-гінеколог з Медичного центру Cedars-Sinai у Лос-Анджелесі Боббі Рімель зазначила, що рак шийки матки – єдиний вид раку, який можна запобігти за допомогою вакцинації.

Вона пояснила, що слід ідентифікувати жінок, які помирають від раку шийки матки, а також тих, хто проходить обстеження, вакцинацію та бере участь у клінічних випробуваннях.

У США рак шийки матки зустрічається відносно рідко, в порівнянні з іншими видами онкологічних захворювань.

Застосування нових ліків для терапії РШМ може знизити рівень смертності. Рімель запропонувала декілька можливостей для покращення виявлення та лікування раку шийки матки: лікувати його як рідкісне захворювання; боротися зі структурним расизмом у вигляді клінічних випробувань; створювати можливості для участі у дослідженнях пацієнтів із низьким соціально-економічним статусом.

«Важливо, щоб люди з раком шийки матки могли отримати лікування та вилікуватись від хвороби. Переосмисліть рак шийки матки як хворобу пацієнтів, які історично недостатньо представлені у дослідженнях препаратів через расу, мову, бідність або місце проживання», – сказала вона.

За словами Рімель, дослідники мають розглянути потенційну роль невеликих або більш широких випробувань, що передбачають меншу кількість поїздок і тестів та будуть доступними для більшого числа пацієнтів.

Нагадаємо, що учасники конгресу Європейського товариства медичної онкології (ESMO) запропонували нову схему лікування раку шийки матки, яка має стати новим стандартом хімієтерапії першої лінії.