Вчені дослідили кардіоренальні відмінності між діабетом першого та другого типу

Науковці з’ясували, що діабет другого типу пов’язаний з вищим ризиком серцево-судинних захворювань, а діабет першого типу – ризиком хронічних ниркових ускладнень. Про це пише видання MDedge.Вчені вивчили інформацію з французької бази даних про виписки з лікарень (PMSI) яка охоплює понад 98% населення країни. До дослідження вони включили дані всіх дорослих, які мали діабет першого або другого типу не менше п’яти років, починаючи з 2013 року.

Фахівці виявили, що хворих на діабет другого типу було у вісім разів більше – 425 207 людей, ніж осіб з діабетом першого типу – 50 623 пацієнти. Повідомляється, що хворі на діабет другого типу, як правило, були старші (середній вік 68,6 року) ніж ті, хто мав діабет першого типу (61,4 року).

Доктор медицини з Регіональної університетської лікарні Тура та лікарні Трусо в Парижі Денис Ангулвант зазначив, у дослідженні хотів розглянути більш детально ризики серцево-судинних та ниркових наслідків у пацієнтів з діабетом першого та другого типу.

Фахівці виявили, що у людей з діабетом другого типу більш ймовірно виникали хвороби серцево-судинної системи, ніж в осіб з діабетом першого типу. Зокрема, гіпертонія виникала 70,8% хворих на діабет другого типу проти 50,5% у пацієнтів з діабетом першого типу, серцева недостатність (35,7% проти 16 ,4%), клапанні вади серця (7,2% проти 3,5%), дилатаційна кардіоміопатія (5,5% проти 2,7%), ішемічна хвороба серця (27,6% проти 18,6%), периферичні судинні захворювання (22% проти 15,5%) та ішемічний інсульт (3,3 проти 2,2%).

Хронічна хвороба нирок найчастіше зустрічалася у людей з діабетом першого типу у віці від 18 до 69 років, а у осіб з діабетом другого типу вона була більш поширеною лише після 80 років.

Вищий ризик нового хронічного захворювання нирок був у пацієнтів з діабетом першого типу у порівнянні з пацієнтами з діабетом другого типу.

Ангулвант підкресли, що ризик смерті від будь-якої причини був у 1,1 рази вищим у людей з діабетом першого типу проти людей з діабетом другого типу, але у віці старше 60 років.

Нагадаємо, що вчені дослідили можливість ремісії у хворих на діабет другого типу. Пацієнти, які мають надмірну масу тіла або ожиріння, при втраті ваги можуть досягти ремісії захворювання.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що компанія Vertex Pharmaceuticals розробила нову клітинну терапію для лікування діабету першого типу.