В Україні для абітурієнтів вищих медичних закладів скасували обов’язкове ЗНО з математики

У Міністерстві освіти та науки (МОН) дослухалось до зауважень та рекомендацій медичних закладів вищої освіти, та внесли зміни в чинні правила вступу – тепер ЗНО з математики не є обов’язковим для абітурієнтів.  Про це повідомив відповідальний секретар Приймальної комісії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького професор Роман Фафула.

Абітурієнтам медичних закладів вищої освіти скасували ЗНО з математики.

Відповідно до наказу МОН № 1098 «Про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році», змінився перелік предметів, які мають складати випускники для вступу на медичні та фармацевтичні спеціальності.

Зазначається, що для вступу до медичних закладів вищої освіти слід складати ЗНО з української мови, другим предметом можна обрати математику або біологію, третім – фізику або хімію. Тепер немає норми щодо обов’язкового складання математики, як другого предмету для вступу.

Фафула підкреслив, що така зміна допоможе розширити можливості для вступу абітурієнтів та омріяні спеціальності та підвищить їх мотивацію. Повідомляється, що залишається норма щодо обов’язкового мінімуму у 150 балів для другого та третього предмета, які складають охочі вступити до медичних закладів вищої освіти. До конкурсу у 2022 році будуть приймати сертифікати ЗНО цього ж року та трьох попередніх – 2019, 2020, 2021 років.

Раніше стало відомо, студент, який закінчив Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського (ТНМУ), має виплатити 128 тисяч гривень компенсації за навчання – він звільнився з районної лікарні, де мав відпрацювати за направленням.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я забезпечили рівні умови доступу до перескладання іспиту КРОК для всіх випускників закладів вищої освіти.