У МОЗ роз’яснили, як створювати медичні висновки про тимчасову непрацездатність

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) пояснили лікарям правила оформлення медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) та окремі положення реформи е-лікарняних. Про це заявила заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич, повідомляє пресслужба відомства.

 

У МОЗ розповіли, як створювати медичні висновки про тимчасову непрацездатність.

У МОЗ зазначили, що медичний висновок про тимчасову непрацездатність може сформувати лікуючий лікар. Фельдшери та медичні сестри не мають можливості створення МВТН.

Карчевич наголосила, що медичний висновок про тимчасову непрацездатність є електронним документом у цифровій медичній картці пацієнта, що засвідчує непрацездатність людини. Повідомляється, що медвисновок може використовуватися не тільки для отримання е-лікарняного, але й для підтвердження відсутності за місцем навчання чи у суді для засвідчення факту отримання тілесних ушкоджень.

Чиновниця також пояснила, як створити МВТН у стаціонарі або сформувати медвисновок для людини, яка потрапила до медичного закладу без свідомості.

Якщо пацієнт знаходиться у стаціонарі, лікуючий лікар має зафіксувати його стан при госпіталізації до лікарні та створити МВТН. Коли пацієнта виписують відповідно до медзапису про виписку, лікар може також створити МВТН, щоб  уточнити термін завершення періоду непрацездатності або ж для продовження випадку тимчасової непрацездатності для амбулаторного доліковування (не більше трьох днів після виписки).

Коли людина опинилася у медустанові без свідомості та неможливо провести ідентифікацію пацієнта, лікар реєструє його як неідентифіковану особу. Зазначається, що МВТН в такому випадку створюється на підставі медичних записів про неідентифікованого пацієнта. Лікар має ідентифікувати людину, коли вона прийде до тями, поєднати запис із попереднім про неідентифіковану особу та зробити для пацієнта новий медичний висновок на підставі цього медичного запису.

У МОЗ зазначили, що станом на 29 жовтня в Україні  лікарі створили понад 2,7 млн МВТН.

Раніше у Фонді соціального страхування пояснили важливі аспекти оформлення тимчасової непрацездатності за е-лікарняними.

Також МОЗ у вересні повідомляло, що в Україні 79% медзакладів вже створюють е-лікарняні. Українським лікарням для цього необхідне підключення та реєстрація в електронній системі охорони здоров’я та навчені медики.

Слід зазначити, що українські лікарі під час перехідного етапу з впровадження електронних лікарняних зіштовхувалися з деякими проблемами.