Дослідники винайшли новий клас синтетичних антибіотиків

Вчені створили новий антибіотик шляхом заміни структурної основи молекули з групи лінкозамідів – кліндаміцину. Він є ефективним проти багатьох резистентних штамів бактерій. Про це пише видання PCR News з посиланням на дослідження науковців у журналі Nature.

Новий штучний антибіотик складається з оксепанопролінової основи та зшитого з нею амінооктозного залишку антибіотика кліндаміцину. Новостворений антибіотик отримав назву ібоксаміцин.

Дослідники перевірили ібоксаміцин на різних штамах грампозитивних та грамнегативних бактерій. До нього виявилися чутливими багато антибіотикорезистентних штамів, у тому числі метилтрансферази erm і cfr.

Ібоксаміцин був ефективним проти антибіотикорезистентних патогенів групи ESKAPE (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa та Enterobacter sp).

Науковці показали, що антибіотик не токсичний для клітин ссавців. Дослідження на мишах підтвердили безпеку ібоксаміцину та його ефективність проти інфекцій, які викликані низкою антибіотикорезистентних бактерій.

Автори дослідження зазначили, що створення антибіотиків широкого спектра, які формують потужні контакти з А сайтом рибосоми, може стати новою стратегією для боротьби з бактеріями, що захищені від стандартних препаратів метилюванням рРНК.

Один з авторів роботи з Університет Іллінойсу Юрій Поліканов наголосив, що ібоксаміцин має високі перспективи застосування у клінічній практиці.

«Думаю, що вони досить високі, особливо з огляду на те, що на мишачих моделях інфекцій він працює досить добре. При цьому він працює і проти грампозитивних і проти грамнегативних патогенних бактерій. Очевидно, ібоксаміцин потрібно ще хімічно оптимізувати. Але це саме те, чим займаються наші колеги з Гарварда, які його, власне, винайшли», – пояснив він.

Раніше вчені виявили, що при циклі лікування антибіотиками їх зміна з одного препарату на інший може виявитися неефективною стратегією терапії та не допоможе уникнути антибіотикорезистентності.