Науковці запропонували новий метод візуалізації мозку при інсульті

Американські вчені виявили, що можна використовувати комп’ютерну томографічну ангіографію для визначення небезпеки ураження мозку при інсульті. Метод дозволяє оцінити стан кровотоку та зробити своєчасні висновки щодо необхідного лікування. Про це пише видання Inscience з посиланням на роботу дослідників у журналі Radiology.

Науковці з США дослідили зображення мозку, отримані за допомогою методу комп’ютерної ангіографії томографічної ангіографії (КТ-ангіографія) у 31 пацієнта, який переніс інсульт. Метод візуалізації дозволяє отримати детальне зображення кровоносних судин та оцінити характер кровотоку.

Результати дослідження показали сильний зв’язок між зростанням ураження та кровотоком у колатеральних кровоносних судинах, за якими проходить кровообіг. У разі закупорки основної судини через них заповнюється нестача кровотоку.

Автори роботи з’ясували, що симетричне збільшення кровотоку через колатеральні судини тісно пов’язане із зоною ураження, яка повільно зростає і добре піддається лікуванню.

Оскільки КТ-ангіографія доступна в більшості лікарень, вона може допомогти врятувати безліч жертв інсульту, що живуть у районах, де недоступні такі технології, як перфузійна томографія комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія.

Наразі вчені працюють над створенням алгоритму штучного інтелекту, який зможе автоматично виявляти певні патерни колатерального кровообігу, пов’язані з більш повільним прогресуванням інсульту.

Раніше стало відомо, що мешканка Канади, яка потрапила до лікарні з інсультом, на рік повністю позбулася почуття голоду. Науковці вважають, що причина незвичайного симптому полягає в пошкодженні частини кори головного мозку.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що препарат Xarelto перевершив аспірин у зниженні ризику повторного інсульту.