У МОЗ не зафіксували жодної смерті після COVID-вакцинації

В Україні не зареєстрований жоден смертельний випадок внаслідок протиковідної вакцинації. Зафіксовано 14 випадків анафілаксії на майже 17 млн введених доз. Про це розповіла директор департаменту фармаконагляду Державного експертного центру (ДЕЦ) МОЗ України Тетяна Башкатова під час Національного форуму «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні», повідомили в МОЗ.

Вакцина проти SARS-CoV-2Башкатова повідомила, що медики зобов’язані звітувати про несприятливі події після імунізації (НППІ), які зафіксовані у пацієнта протягом 30 днів. Однак лікарі не повинні самостійно робити висновки щодо причин цих подій.

Дізнайтеся більше: У МОЗ визначились з переліком протипоказань для вакцинації від COVID-19

За даними директора департаменту фармаконагляду ДЕЦ, частота несприятливих подій після імунізації в країні становить 0,1%. Вона запевнила, що більшість з випадків, які стало відомо ДЕЦ, – звичні для лікарів прояви: почервоніння шкіри, головний біль, нездужання, міалгія, підвищення температури тіла тощо.

Башкатова повідомила, що в Україні від початку вакцинальної кампанії на близько 17 млн введених доз зареєстровано 14 випадків анафілаксії. За її словами, це дуже низька частота. Жоден летальний випадок внаслідок COVID-імунізації не зареєстрований.

Представниця ДЕЦ підкреслила, що профіль безпеки антиковідних вакцин є сприятливим і користь значно перевищує ризик.

Слід зазначити, що член Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) Леся Ющенко розповіла, що дані щодо НППІ збирають у всьому світі і навіть пацієнти можуть вносити цю інформацію. У міру накопичення досліджень, оновлюють інструкції вакцин від COVID-19.

Нагадаємо, що на минулому тижні Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив цифру 119. Саме стільки, за інформацією МОЗ, в країні зафіксували серйозних реакцій після COVID-вакцинації протягом місяця.