Гарантії дотримання мінімального рівня зарплати медиків закріплять в законодавстві

Міністерство охорони здоров’я, Національна служба здоров’я України та медичний комітет напрацювали низку законодавчих змін, зокрема готуються до реєстрації у парламенті два проєкти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання медичної допомоги» та зміни до Бюджетного кодексу. Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.Якщо зміні приймуть, в Україні відмовляться від формування зарплат за тарифною сіткою, а також гарантують мінімальну заробітну плату для медпрацівників.

Голова Комітет нагадав, що в червні Президент України підписав указ, яким рекомендував Кабміну встановити мінімальний рівень зарплати для лікарів на рівні 20 тис. грн та середнього медперсоналу –13,5 тис. грн. Уряд передбачив у проєкті держбюджету на наступний рік відповідні підвищення фінансування ПМГ. Однак, за словами Радуцького, це не гарантує, що керівники медзакладів автоматично підвищать зарплату працівникам. «Тому ми пропонуємо чітко зафіксувати в законі, що зарплата у державних та комунальних закладах охорони здоров’я не може бути нижче рівня, встановленого Кабміном», – йдеться в повідомленні.

Також Радуцький, пропонує об’єднати терміни «вторинна» та «третинна» медична допомога в єдине поняття – спеціалізована допомога. Він нагадав, що 1 квітня наступного року медзаклади «третинки» переходять до фінансування за Програмою медичних гарантій.

У разі прийняття змін, буде встановлений відсоток рентабельності на платні послуги. Радуцький повідомляє, що пропонується єдиний для всіх принцип – Кабмін встановлює відсоток рентабельності на послугу, на базі якого медзакладом розраховується тариф.

Також законотворці пропонують уточнити поняття «госпітальний округ». За словами Радуцького, у запропонованому проєкті більш чітко формулюється, що таке госпітальний округ та його кластери. «Також органи місцевого самоврядування при плануванні розвитку мережі медичних закладів мають обов’язково враховувати затверджений Урядом план розвитку госпітального округу», – повідомляє Голова медичного Комітету.

Крім того, у разі прийняття змін буде дозволено залучати до лікування інтернів та фармацевтів. Радуцький пояснює, що на період запровадження карантину до надання меддопомоги зможуть залучати фармацевти, студентів 4-5 курсів за спеціальностями «Охорона здоров’я», молодших спеціалістів, лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії.