COVID-19 — зареєстровано препарат для лікування

Medicines & Healthcare products Regulatory Agency — регуляторний орган Великобританії з питань лікарських засобів видав тимчасовий дозвіл на застосування противірусного препарату молнупіравір для лікування легкого та середнього ступеня тяжкості COVID-19 у дорослих за наявності хоча б одного із факторів ризику тяжкого захворювання [1].

Важливо зауважити, що препарат є таблетованим і може застосовуватися на догоспітальному етапі! За механізмом дії молнупіравір є проліками ß-D-N4-гідроксицитидину і діє як конкурентний аналог нуклеозиду у вірусній РНК-залежній РНК-полімеразі, викликаючи численні точкові мутації та призупиняючи таким чином вірусну реплікацію [2].

Як зазначає виробник, проведена низка клінічних досліджень підтвердила його високу ефективність у категорії хворих на COVID-19 легким та помірним ступенем тяжкості. Так, отримані проміжні результати випробувань III фази показали, що молнупіравір знижував ризик госпіталізації або смерті приблизно на 50% у негоспіталізованих дорослих з COVID-19 легкої та помірної тяжкості  із поганим прогнозом [2].

Виходячи із необхідності убезпечити населення Великої Британії від тяжких наслідків пандемії, Medicines & Healthcare products Regulatory Agency є першим у світі регулятором, який схвалив такого роду препарат, а Великобританія стала першою країною, яка замовила 480 тис. доз препарату для клінічного застосування. Водночас Урядом Великобританії у квітні 2021 р. була створена робоча група для вивчення ефективності та безпеки противірусних пероральних засобів, які пропонується застосовувати для профілактики та лікування COVID-19, з метою ширшого їх залучення на ринок лікарських засобів до часу погіршання епідемічної ситуації, яка, найімовірніше, очікується восени. Це здебільшого зумовлено занепокоєнням щодо передчасного застосування нових засобів без достатніх доказів їх безпеки та ефективності [3].

Молнупіравір призначатиметься особам, які найбільше ризикують захворіти на COVID-19, з метою зниження тяжкості симптомів і послаблення тиску на національну службу охорони здоров’я впродовж зими, повідомляє міністерство охорони здоров’я та соціальної допомоги Англії [4].

Список використаної літератури

  1. www.gov.uk/government/publications/regulatory-approval-of-lagevrio-molnupiravir.
  2. Painter W.P., Holman W., Bush J.A. et al. (2021) Human safety, tolerability, and pharmacokinetics of molnupiravir, a novel broad-spectrum oral antiviral agent with activity against SARS-CoV-2. Antimicrob Agents Chemother; AAC 65, No. 5.02428-20. pmid: 33649113.
  3.  Smith D., Dipender G. (2021) Antivirals against SARS-CoV-2 by autumn? An over ambitious target that risks forced errors. BMJ; 373: n1215. doi: 10.1136/bmj.n1215.
  4. Mahase E. (2021) Covid-19: UK stockpiles two unapproved antiviral drugs for treatment at home. BMJ; 375: n2602. doi:10.1136/bmj.n2602 pmid:34697079.