Цифровий сертифікат про одужання: термін дії

На сьогодні понад 500 тисяч українців хворіють на COVID-19. Для тих, хто наразі хворіє та має підтверджений лікарем діагноз COVID-19, МОЗ спільно з Мінцифрою та НСЗУ планують запустити цифровий сертифікат про одужання. Зараз функціонал знаходиться в бета-тестуванні, у рамках якого було видано більше 50 тис. сертифікатів. Про офіційний запуск цього цифрового документа буде повідомлено на офіційному порталі МОЗ.

!  Це документ в електронній формі, що підтверджує одужання особи від коронавірусної хвороби. Його зможуть сформувати громадяни самостійно в мобільному застосунку Дія. Сертифікат містить QR-код. Лікарі наразі НЕ можуть формувати сертифікати про одужання, лише громадяни самостійно за допомогою сервісу Дія.

! Важливо, щоб лікар після підтвердження у пацієнта діагнозу COVID-19 вніс дані до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), лише в такому випадку потім згенерується сертифікат про одужання.

!  Згенерувати сертифікат про одужання через мобільний застосунок Дія можна не раніше, ніж на 15-тий день після підтвердження лікарем діагнозу і внесення даних в ЕСОЗ.

Лікар має внести в центральну базу даних електронної системи охорони здоров’я медичний запис про медичний огляд, який містить інформацію про встановлений діагноз 2019-nCoV гостра респіраторна хвороба.

! Сертифікат про одужання буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 не більше ніж 105 днів тому назад від моменту запуску функціоналу нового сертифіката та надалі. Якщо ви хворіли раніше ніж у серпні 2021 року (минуло вже більше 105 днів) сертифікат про одужання не буде формуватися, оскільки він вже не був би чинним.

Термін дії нового сертифікату складатиме 90 днів від дати, коли він стає доступний для генерації, тобто на 15-тий день після встановлення пацієнту діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я. Отримати такий документ можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем діагнозу COVID-19 в ЕСОЗ