Штаму COVID-19 «омікрон» в Україні не виявлено

Станом на 9 грудня 2021 р. в Україні не виявлено жодного підтвердженого випадку захворювання на коронавірус штаму «омікрон». Про це під час ранкового брифінгу заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Станом на 9 грудня в Україні випадків захворювання на вказаний штам не виявлено. Водночас наголошую, що українські лабораторії використовують ПЛР-системи, чутливість яких не має бути знижена до виявлення коронавірусної хвороби навіть через нові штами. Зокрема, й до «омікрону», — зазначив І. Кузін.

Додаткові заходи

Наразі всі зразки, які свідчать про нетиповий перебіг коронавірусу, зокрема в осіб, які повернулися з-за кордону або проживають у районах, де виявлено значний сплеск захворюваності, підлягають обов’язковому ретельнішому дослідженню — секвенуванню. Це дозволяє безпосередньо виявляти нові штами.

На сьогодні всі досліджені зразки свідчать лише про поширення  «дельта-штаму». Тому головний санітарний лікар закликав не поширювати недостовірну та маніпулятивну інформацію щодо штаму «омікрон».

Вакцинація необхідна

«Кожне повідомлення про те, що вакцина неефективна проти нового штаму, забирає шанс на життя у тих, хто досі не захистився від COVID-19. Поява «омікрону» лише свідчить: вакцинація — необхідна. Адже нові мутації з’являються там, де низьке охоплення щепленням», — підкреслив він.

Також під час брифінгу заступник міністра нагадав про те, що сьогодні почав діяти наказ Міністерства охорони здоров’я щодо розширення переліку професій, для яких обов’язкова вакцинація проти COVID-19. До переліку додали соціальних працівників, співробітників державних підприємств та стратегічно важливих підприємств, зокрема, йдеться про Укрзалізницю та Укрпошту. У разі відсутності принаймні одного щеплення проти COVID-19 вказані працівники мають бути відсторонені від роботи.

Підробка COVID-документів на Донеччині

І. Кузін також окремо зупинився на темі фейкових COVID-документів. Правоохоронці регулярно повідомляють про викриття зловмисників, які виготовляють документи про щеплення. Лише вчора на Донеччині викрили дві таких групи.

«Прикро констатувати, але йдеться також про причетність медичних працівників. Нагадую, що Міністерство ініціює відсторонення керівників тих медичних закладів, співробітники яких були залучені до продажу COVID-документів. А всім, хто придбав фальшиві документи, хочу сказати, що вони купують не довідку, а ризик госпіталізації чи смерті внаслідок коронавірусу. Захистіть своє життя — прийдіть до пункту щеплення та отримайте вакцину», — резюмував заступник міністра охорони здоров’я.

Нагадаємо, за час кампанії з вакцинації зробили вже понад 26 млн щеплень проти COVID-19. 45% дорослих українців отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19. Волинська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області — «антилідери» з вакцинації.