Збільшено фінансування трансплантації в Україні

9 грудня 2021 р. Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2021 рік».

Згідно з розпорядженням обсяг видатків споживання за бюджетною програмою «Реалізація пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» буде збільшено на 90 млн грн за рахунок відповідного зменшення видатків за бюджетною програмою «Лікування громадян України за кордоном».

Ефективність реалізації пілотного проєкту з трансплантації

Цей перерозподіл ще раз засвідчує ефективність реалізації пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Оскільки все більше українців отримують високотехнологічну допомогу в нашій країні, кошти з програми «Лікування громадян України за кордоном» перерозподіляються в іншу програму, яка дозволяє оплачувати послуги з трансплантації в Україні.

Ще 39,9 млн грн з цієї ж бюджетної програми перерозподілені для придбання медичного обладнання та устаткування на програму «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я».

Такі зміни дозволять підвищити доступність та якість медичної допомоги методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин в Україні.

Крім того, постанова дозволяє більш ефективно використовувати кошти державного бюджету, адже вартість аналогічних послуг з трансплантації за кордоном значно перевищує затверджені Урядом тарифи.