Україна закуповуватиме ліки від COVID-19 у компанії Pfizer

Україна підписала договір із компанією Pfizer про основні умови закупівлі інноваційного препарату Паксловід для амбулаторного лікування хворих із коронавірусною хворобою. Законтрактовано до закупівлі 300 тис. курсів лікарського засобу. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу 16 грудня 2021 р.

Застосування цих ліків дозволить не допустити ускладнень, госпіталізації та смерті пацієнтів із COVID-19 з груп ризику.

Слід зазначити, що у листопаді 2021 р. виробник цих ліків компанія Pfizer оприлюднила результати клінічних досліджень. У разі призначення Паксловіду протягом трьох днів після появи симптомів коронавірусної хвороби відмічено зменшення числа випадків госпіталізації й смерті на 89 та 85% відповідно, якщо лікування розпочати протягом перших 5 днів.

Захворюваність на COVID-19

Зараз захворюваність на COVID-19 в Україні вдвічі нижча за поточну європейську. Наразі Україна вийшла із топ-10 країн з найвищою захворюваністю на COVID-19 в Європі.

Вперше за останні 3 міс рівень госпіталізацій у кожному з регіонів України опустився нижче граничного значення у 60 осіб на 100 тис. населення.

Зайнятість ліжок з киснем зменшилася у 2 рази — з 70 до 35%. Два з трьох ковідних ліжок із киснем є зараз вільними, тобто зайнята лише третина всіх наявних ліжок.

Також міністр зазначив, що, за даними електронної системи охорони здоров’я, у листопаді 2021 р. 84% з усієї кількості хворих на коронавірусну інфекцію не пройшли повний курс вакцинації. Серед госпіталізованих — 91%.

Це означає, що 9 із 10 госпіталізованих — невакциновані та не були захищені від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.