У 2022 р. фінансування «ковідних пакетів» для лікарень збільшено до 19,4 млрд грн

Зміни підходів МОЗ до формування пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою з метою покращення якості медичної допомоги в умовах пандемії.

Незважаючи на зміну підходів МОЗ до формування пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою, пацієнти, як і раніше, будуть отримувати всю медичну допомогу у стаціонарах безоплатно. Усі надані послуги будуть оплачені медичним закладам за договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Оплата лікування пацієнтів з COVID-19 у 2022 р. у стаціонарах відбуватиметься за двома пакетами.

  1. Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях.
  2. Стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19.

На перший пакет зможуть законтрактуватися лише ті заклади, які були визначені облдержадміністраціями. Йдеться про один заклад на 200 тис. населення відповідної області. Після чого з медзакладами, які пройдуть перевірку на відповідність вимогам НСЗУ, будуть укладені договори. Щомісяця такий заклад отримуватиме оплату за глобальною ставкою в розмірі 1 053 510 грн. У Програмі медичних гарантій на 2022 р. для них передбачено майже 2,5 млрд грн. Під час розрахунку було враховано заробітну плату для 4 команд, які постійно мають бути в закладі. Умовою отримання цих коштів є наявність постійного залишку лікарських засобів та засобів індивідуального захисту, необхідних для лікування інфекційних захворювань, зокрема COVID-19. Наразі регіональними департаментами охорони здоров’я вже подано переліки таких закладів.

Контрактування на другий пакет доступне всім закладам, які відповідають вимогам, визначеним НСЗУ. На цей напрям у бюджеті передбачено 16,9 млрд грн. Оплата здійснюватиметься, зокрема, залежно від тяжкості пролікованого випадку. У розрахунку тарифу враховано заробітну плату та плату за необхідні лікарські засоби та медичні вироби для лікування пацієнтів з COVID-19