COVID-19: МОЗ пропонує власникам розширювати доступ до первинної медичної допомоги

В Україні первинна медична допомога (ПМД) є безоплатною для населення. Завдяки реформі медичної галузі кожен українець може обрати собі сімейного лікаря (терапевта чи педіатра) та укласти декларацію з лікарем комунального або ж приватного медичного закладу, який має контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Медичну допомогу на первинному рівні надають в амбулаторних умовах або за місцем перебування пацієнта. Це може бути надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, фізіологічних станів тощо.

Збільшення навантаження на первинну медичну допомогу

Зараз навантаженість на сімейних лікарів суттєво зросла, адже до них масово звертаються пацієнти з підозрою на COVID-19. У зв’язку з високою інтенсивністю циркуляції вірусу збільшується й кількість захворілих та виникає більша потреба у медичній допомозі.

Коментар Ірини Микичак

«Маючи декларацію, ви можете записатися на прийом до свого лікаря. Це можна зробити шляхом запису через відповідний електронний додаток медичної інформаційної системи або телефоном — залежить від правил закладу, в якому працює ваш лікар. Незалежно від наявності декларації, медична допомога надається особам у невідкладному стані, а також у разі самозвернення щодо діагностики та лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, — розповіла заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак. — Окрім того, якщо лікар, з яким ви підписали декларацію, звільняється або захворів чи у відпустці, то адміністрація медзакладу зобов’язана попередити вас про це будь-яким засобом зв’язку і запропонувати заміну лікаря».

Пацієнт має право обрати лікаря, який надає ПМД, за умови, що кількість пацієнтів, які вже обрали даного лікаря, не перевищує оптимальний обсяг практики (1800 пацієнтів для сімейного лікаря, 2000 і 900 — для терапевта та педіатра відповідно). У разі відмови лікаря підписувати декларацію необхідно звернутися до керівника закладу для з’ясування причини відмови та пошуку оптимального варіанту забезпечення людини медичним супроводом. Якщо ж і керівник закладу не вирішив питання, а об’єктивних причин відмови у заключенні декларації з вами немає, тоді варто звертатися до регіонального департаменту охорони здоров’я або ж НСЗУ.

Охоплення ПМД

На 31 січня 2022 р. згідно з даними електронної системи охорони здоров’я в Україні працює 15 841 лікар загальної практики — сімейної медицини. Йдеться саме про тих лікарів, які мають укладені декларації з пацієнтами або можуть їх укладати.

Лідери за кількістю підписаних декларацій по країні: Дніпропетровська обл. — 2,7 млн,  Київ — 2,4 млн, Харківська обл. — 2,2 млн, Львівська обл. — 2,2 млн, Одеська обл. — 2,0 млн, Київська обл. — 1,7 млн осіб.

Для пошуку сімейного лікаря варто скористатися електронною системою «eHealth» або сайтом НСЗУ. Там є вся інформація про заклади, які мають договори з НСЗУ, та про лікарів. Також можна безоплатно зателефонувати до контакт-центру за номером 16-77. Оператор контакт-центру допоможе знайти всю необхідну інформацію.

МОЗ рекомендує усім власникам медичних закладів (місцева громада чи приватний власник) розширювати доступ громадян до надання ПМД, створювати нові робочі місця для сімейних лікарів. Важливим є й створення кол-центрів у кожному медичному закладі або ж служби невідкладної допомоги у вихідні й святкові дні, а також інших сервісів для дієвої комунікації з мешканцями усіх громад.