МОЗ пропонує спростити порядок вступу на медичні спеціальності через війну

Війна в Україні та дистанційне навчання, з яким через COVID-19, а потім і воєнний стан зіткнулися школярі, позбавили майбутніх абітурієнтів можливості якісно підготуватися до вступу. Тисячі цьогорічних абітурієнтів вже стали вимушеними переселенцями, багато з яких покинули територію України. В майбутньому це може призвести до істотного дефіциту медичних кадрів в окремих регіонах України.

Зокрема, кількість потенційних абітурієнтів вже значно скоротилася у Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській областях.

«Цьогоріч, через війну, майбутні абітурієнти з різних областей опинилися в нерівних умовах. Через бойові дії та обстріли багато школярів сиділи в бомбосховищах, евакуювалися до більш безпечних регіонів та не мали доступу до освітнього процесу, що фактично поставило на паузу якісну підготовку до вступу. Зараз МОЗ докладає максимум зусиль, аби створити найбільш сприятливі умови для підготовки медичних фахівців та зберегти наявних студентів, які навчаються на медичних спеціальностях», — заявив Віктор Ляшко.

Зважаючи на це, Міністерство охорони здоров’я вже направило до Міносвіти лист з пропозицією запровадити особливий порядок вступу на медичні спеціальності на час воєнного стану.

МОЗ пропонує:

  • Здійснювати вступ для здобуття ступеня бакалавра, магістра на основі повної загальної  середньої освіти на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я», як на  місця державного замовлення, так і на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб, проводити за результатами національного мультипредметного тесту;
  • Не встановлювати підвищені вимоги щодо мінімального значення кількості балів із вступних випробувань  (конкурсного балу) для вступу на основі повної загальної середньої освіти для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 226 «Фармація, промислова фармація», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Завдяки цим запропонованим змінам,  навіть в умовах воєнного стану, студенти та абітурієнти продовжать здобувати омріяні професії в медичних університетах та коледжах. Україна, своєю чергою, буде забезпечена медичними та фармацевтичними кадрами у післявоєнний період.