Держава забезпечить психологічну допомогу та підтримку українцям, які постраждали від війни

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про утворення міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Від початку війни в Україні зростає чисельність людей, які постраждали від агресивних і насильницьких дій та потребують комплексної психологічної допомоги. Окрім постійної загрози фізичних травм під час війни, багато українців переживають травми психологічні.

Практично все населення України живе в постійному стресі, відчуває страх та тривогу, не почувається у безпеці, що в цілому має негативний вплив на психічне здоров’я і викликає ризик розвитку розладів психіки. Особливо вразливі військовослужбовці, які брали безпосередню участь у бойових діях; працівники правоохоронних органів; особи, залучені до ліквідації наслідків бойових дій; внутрішньо переміщені особи; особи, які постраждали від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом; ті, хто пережив втрату близької людини, та інші категорії. Чимало з них звертаються по допомогу до різних державних органів та структур, бо не знають алгоритму дій.

Відтак виникла необхідність забезпечення координації дій у питаннях єдиного підходу до надання психологічної допомоги цим особам та їх підтримки з боку держави. З цією метою під співголовуванням віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та міністра охорони здоров’я України утворено міжвідомчу координаційну раду з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Основні завдання міжвідомчої координаційної ради – консолідація зусиль органів влади для поліпшення їх міжвідомчої взаємодії у питаннях формування та реалізації державної політики у сфері охорони психічного здоров’я, оперативного прийняття рішень з питань надання психологічної допомоги постраждалому населенню та вирішення проблем, пов’язаних із наданням такого виду допомоги на рівні держави.