Фахівці клініки «Шаріте» надають телемедичні консультації колегам з Івано-Франківщини

За допомогою системи телемедичних консультацій Teledoc Health лікарі КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» спільно з фахівцями  Івано-Франківського медичного університету провели консультацію зі спеціалістами клініки «Шаріте» в Берліні.

Було проведено дистанційну консультацію двох пацієнтів з надзвичайно небезпечним і загрозливим для життя ускладненням – жировою емболією, яка розвинулася після переломів. Патологічний процес виникає внаслідок закупорювання судин дрібними частинками жиру, що  може призвести до тяжкої дихальної недостатності і навіть до смерті.

«Один із пацієнтів – лижник, що отримав ускладнення після перелому стегна, другий – жінка, яка отримала травму внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, після чого в неї також розвинулася форма жирової емболії, – коментує Іван Тітов, завідувач кафедрою анестезіології і інтенсивної терапії Івано-Франківського медичного університету. – Ми показали пацієнтів колегам із Берліна: цікавило, в які строки їх оптимально оперувати, бо ускладнення відсунуло на задній план операцію травматологічну, якої пацієнти теж потребували».

Німецькі лікарі керували роботом дистанційно, мали змогу отримати максимально деталізоване зображення, приміром, не лише висипки на шкірі, але навіть на  комірці ока. У процесі спілкування ми могли завантажити з лікарняної бази  електронні документи, які там збережені: рентгенограми, відео УЗД, результати КТ. У результаті зуміли стабілізувати стан і справитися з дихальною недостатністю. Пацієнтів успішно перевели у відділення інтенсивної терапії та в травматологічне відділення  для подальшого лікування і спостереження. Для німецьких колег теж важливо було спостерігати динаміку перебігу цієї хвороби. Вони не так часто бачать подібне ускладнення.

Нагадаємо, використання телемедичного обладнання дозволило врятувати око пацієнтці.