У Києві відбувся Міжнародний конгрес «Збереження нації у війні: мультидисциплінарний підхід до відновлення. Цивільні. Військові. Діти»

У Києві провели дискусію Міжнародного конгресу соціально-психологічної роботи «Збереження нації у війні: мультидисциплінарний підхід до відновлення. Цивільні. Військові. Діти». Захід відбувся в КНУ ім. Тараса Шевченка і був присвячений роковинам Великої війни в Україні.

Конгрес був організований громадською організацією Therapy of win, партнерами міжнародного форуму виступили Міністерство охорони здоров’я України, Israel Trauma Coalition, КНУ ім. Тараса Шевченка, НДСЛ «Охматдит», Міжнародний партнер освіти за кордоном InterEducation, науковці педагогічного факультету УДУ ім. Михайла Драгоманова та представники профільних міністерств. Крім того, дискусія об’єднала учасників та спікерів з України, Німеччини, Ізраїлю, Англії та Швейцарії.

Зі вступним словом до присутніх звернулася заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. Вона розповіла, що за даними міжнародних експертів, через вплив війни – прямий чи опосередкований – психологічної підтримки потребують і будуть потребувати приблизно 15 млн українців.

«Війна є великим викликом для психічного здоров’я кожного з нас. Адже вона забирає життя і здоров’я, розлучає людей, змушує їх залишати свої домівки та звичний спосіб життя. Хтось має надважкий досвід життя в окупації, а хтось перебував у полоні; дехто зазнав насильство. Усе це має руйнівний вплив на психічний стан наших людей. Нині фахівці прогнозують, що війна впливатиме на українців ще впродовж 5-7 років після перемоги, тому вже зараз ми шукаємо дієві рішення, які допоможуть подбати про кожного й кожну, кого зачепила війна, – сказала Ірина Микичак. – Зараз питання турботи про психічне здоров’я наших громадян є пріоритетом для держави й запорукою відбудови й економічного зростання України після нашої перемоги».

За словами заступниці, надважливу роль у координації зусиль професійної психологічної спільноти відіграє ініційована першою леді Оленою Зеленською Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Адже вона піднесла питання психічного здоров’я та розвитку служби психічного здоров’я в Україні на якісно інший рівень. ЇЇ головна мета – створити власну українську модель системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах нової реальності, що склалася після 24 лютого 2022 року.

Виступи представників державної влади, науковців і активістів з України та Європи були присвячені практичним викликам соціальної та психологічної підтримки постраждалих на війні, ролі громадянського суспільства в наданні психосоціальної допомоги, особливостям підходу до психоемоційної підтримки усіх верств і категорій населення України: внутрішньо переміщених осіб, дітей і молоді, бійців і ветеранів, літніх людей тощо.

Так, керівник, практичний психолог Психологічної служби КНУ ім. Тараса Шевченка Галина Лаптєва поділилася досвідом очолюваної нею служби. Її доповідь була присвячена психоемоційній підтримці здобувачів освіти та співробітників Університету в умовах війни.

Викладач кафедри Військової психології та педагогіки ВІКНУ Наталія Клімішина приділила увагу питанню впровадження всеукраїнської програми ментального здоров’я в навчальний процес підготовки військових психологів. Адже саме від їхньої фахової кваліфікації багато в чому залежатиме психосоціальна адаптація ветеранів.

Високий гість і партнер Конгресу – Олександр Гершанов, міжнародний експерт у роботі з травмою, консультант ООН та Ради Європи, представник Ізраїльської коаліції травми – розповів про те, чому досвід Ізраїлю у питанні психосоціальної підтримки для населення може бути корисним для України.

Загалом 25 доповідачів під час роботи Конгресу поділилися своїми міркуваннями, науковими надбаннями та практичними здобутками щодо заявленої теми, яка вже зараз є однією з найактуальніших проблем нашого суспільства. І якщо спільними зусиллями усього громадянського суспільства вдасться впоратися з нею, це буде ще однією перемогою, яку потрібно здобути.

Недарма слоганом Міжнародного конгресу були слова: «Наша єдність – запорука перемоги та збереження нації!»