МОЗ пропонує включити до багаторічної програми НАТО для України проєкти з реабілітації та розвитку центрів крові

Делегація МОЗ України вперше з офіційним візитом відвідала штаб-квартиру НАТО та взяла участь у засіданні Альянсу як запрошений партнер. Сторони обговорили, зокрема, питання налагодження системи оперативного реагування у надзвичайних ситуаціях, організацію постачання критично важливих лікарських засобів, медичного обладнання, препаратів крові та витратних матеріалів тощо.

«Перш за все, я хотів би подякувати за підтримку української системи охорони здоров’я в цей складний час. Війна, розвʼязана росією, створила критичне навантаження на національну систему охорони здоров’я. Міністерство охорони здоров’я України надало пропозиції стосовно напрямів використання комплексного пакета допомоги НАТО для України та нової багаторічної програми НАТО для України, у тому числі фінансового наповнення відповідного трастового фонду. Пропозиції охоплюють реалізацію проєктів у сфері медичної реабілітації, психологічної допомоги, посилення суб’єктів системи крові. Ми вдячні НАТО за дієву підтримку і сподіваємось, що наші пропозиції будуть погоджені», – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час виступу в штаб-квартирі НАТО.

Також сторони обговорили питання евакуації поранених серед військових й цивільного населення  та цивільно-військове медичне співробітництво.

Представники країн-членів Альянсу взяли активну участь в обговоренні нагальних питань та високо оцінили оперативність запроваджених змін і стійкість системи охорони здоровʼя України в умовах війни.

Нагадаємо, раніше МОЗ затвердило зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які відтепер повинні мати знання та вміння щодо переливання крові та її компонентів. Це, зокрема, дозволить лікарям зазначених спеціальностей, які вибрали боронити нашу країну та вступити до лав Збройних сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку наших бійців на передовій.