Цифровізація медицини: МОЗ поділиться своїм досвідом з майбутніми лідерами цифрової трансформації

Цифрова трансформація – флагманський проєкт українського уряду, який має зробити державні послуги більш зручними та доступними для громадян і підвищити ефективність управління цифровими процесами на всіх рівнях – від громад до центральних органів влади.

Для здійснення цієї мети Мінцифра разом з партнерами запускає національний проєкт з навчання майбутніх лідерів державної цифрової трансформації – CDTO Campus.

Серед лекторів навчальної програми – Марія Карчевич – заступниця міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку, яка поділиться з учасниками досвідом впровадження та розвитку eHealth – електронної охорони здоровʼя в Україні.

eHealth – національна екосистема, яка обʼєднує величезні масиви інформації про пацієнтів, медичні заклади, ІТ-системи, реєстри і діджитал-сервіси та створює прості й зрозумілі цифрові умови та рішення.

«Цифровізація медицини триває вже понад 5 років, прибираючи зайве та додаючи користь, – коментує Марія Карчевич. – При цьому шлях, котрий розвинуті країни пройшли за 15 років, Україна подолала всього за 5. Це непростий шлях з постійними викликами, тому ми готові поділитися досвідом їх подолання із майбутніми лідерами сфери».

Сьогодні eHealth складається з цілої низки інформаційних систем, реєстрів та цифрових продуктів, найвідомішою з них є ЕСОЗ – електронна система охорони здоровʼя.

Це ключова інформаційно-комунікаційна система, яка містить медичні дані про здоровʼя 35 мільйонів українців та обʼєднує більшість медичних закладів й аптек в країні в єдиний медичний простір. Завдяки ЕСОЗ пацієнти користуються такими цифровими сервісами як е-рецепти, е-направлення, медичні висновки та інші.

Окрім неї eHealth також включає інші інформаційні системи, серед яких: електронна система епідеміологічного нагляду (ЕСЕН), національна система обліку лікарських засобів «eStock», система «Meddata» та інші. Крім іншого цифровий медичний простір налічує низку державних реєстрів, частина з яких наразі активно модернізується.

Якщо ви прагнете почати працювати або вже розпочали шлях у сфері цифрової трансформації публічного управління та адміністрування і бажаєте дізнатися більше про досвід цифровізації охорони здоровʼя, долучайтесь до програми. Наша спільна мета – забезпечити державу кваліфікованими фахівцями для реалізації цифрових реформ у майбутньому.