Понад 114 тисяч українців звернулися до сімейного лікаря чи педіатра з питаннями щодо ментального здоровʼя

Понад рік діє пакет послуг за Програмою медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Це означає, що кожен пацієнт по всій Україні може звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра та безоплатно отримати послуги з ментального здоровʼя.

Протягом 2023 року 114 112 українців отримали відповідну допомогу на первинному рівні медичної допомоги (ПМД). З них: 72 395 – жінки, 41 717 – чоловіки та 18 170 – діти.

Найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися  ментального здоров’я, зверталися через:

  • відчуття тривоги/нервування/напруженості – 47 555 пацієнтів,
  • порушення сну – 32 289 пацієнтів,
  • психологічні симптоми/скарги інші – 18 943 пацієнти,
  • пригнічений настрій – 7 855 пацієнтів,
  • дитяча поведінка – симптоми/скарги  – 5 146 пацієнтів.

Нагадаємо, що послуги з ментального здоровʼя можна отримати нині по всій Україні у 865 медзакладах «первинки», які мають із договір із Національною службою здоровʼя України (далі – НСЗУ) на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Така допомога є безоплатною для пацієнта, за неї медзакладам сплачує  НСЗУ.

Знайти законтрактовану НСЗУ лікарню можна самостійно на зручній онлайн-мапі або запитати в оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Фахівці, які надають послуги з ментального здоровʼя на «первинці», пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP* та можуть надавати першу психологічну допомогу.

(*Mental Health Gap Action Programme, запущена ВООЗ у 2008 р., нині впроваджується у понад 100 країнах світу. Її мета — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів – лікарів «первинки».  Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою тощо, виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими).

Про те, які послуги може отримати пацієнт, звернувшись із питаннями ментального здоровʼя до лікаря первинної ланки, – читайте у матеріалі на сайті МОЗ.

Впровадження послуги реалізоване відповідно до пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування» та в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської.