Потрапив під мінометний обстріл під час порятунку побратима: історія реабілітації українського захисника

27-річний Євген із селища Солотвин Богородчанського району до повномасштабної війни вів спокійне, розмірене життя. Опанував дві спеціальності, вивчив англійську, закінчив IT-курси. Паралельно працював у фірми, яка постачає автозапчастини по всій області. Коли почалась масована навала окупантів, чоловік не тікав та не ховався, а пішов захищати країну.

У день поранення Євгена почався черговий обстріл. Ворог застосовував весь арсенал: артилерію, міномети, бойову авіацію. З сусідніх позицій запросили евакуацію: поранення отримав легіонер-литовець. Командир наказав піти Євгенові. На місці чоловік зрозумів, що поранення іноземця надто важке — самостійно не донести. До того ж потрібні ноші. Євген повернувся на позиції, змайстрував імпровізовані ноші та заручився допомогою бойового товариша. Удвох вони повернулись за пораненим.

Тягли побратима-іноземця кілька кілометрів. Шлях видався надзвичайно важким. Він пролягав через вирви, болото та повалені дерева. З неба сипались ворожі снаряди. Від них регулярно доводилось ховатися. Водночас назустріч Євгену рухалась ще одна група з чотирьох наших героїв. Вшістьох евакуація пішла значно швидше.

Коли пораненого майже донесли до точки евакуації, чоловіка разом із побратимами накрив мінометний вогонь супротивника. Одну ногу Євген втратив одразу. Інша була серйозно травмована. Якби не вчасно накладений турнікет — чоловік навряд чи вижив.

Мама Євгенія безмежно вдячна всім, хто брав участь у порятунку сина: «Дякую золотим рученькам лікарів, дякую побратимам сина, що накладали турнікети, його однокласникам, друзям і нашим односельцям за підтримку. Думаю, це все врятувало йому життя».

Жінка постійно поруч із сином, вона робить перевʼязки та супроводжує сина з опікового відділення до Центру реабілітації Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. І хоча відновлення Євгена лише почалось — він вже робить перші успіхи: може самостійно підводитись і робити вправи низької інтенсивності з фізичним терапевтом.

У перші дні після ампутації у Євгена були сильні фантомні болі. Вони не давали йому спати ні вдень, ні вночі. Допоміг психотерапевт, який виписав чоловіку антидепресанти. Вони допомогли приглушити біль. Наразі найважче вже позаду, український Герой впевнено йде на поправку.

Довідкаякісна та дієва реабілітація повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря. 

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.