10 жовтня – Всесвітній день зору!

Всесвітній день зору (World Sight Day) відзначається у другий четвер жовтня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Цьогоріч він припадає на 11 жовтня. Відзначення Всесвітнього дня зору спрямоване звернути глобальну увагу на проблеми сліпоти та порушення зору. У всьому світі порушення зору найбільш поширене серед чоловіків і жінок у віці 50 років і старше.

Пропонуємо Вашій увазі прості поради з метою профілактики захворювань очей.

1. Будьте в курсі Вашого сімейного анамнезу. Чи  страждаєте Ви чи хтось із Ваших родичів на діабет або високий кров’яний тиск? Ви старше 65 років? Будь-яка з цих рис збільшує ризик виникнення очних захворювань. Якщо Ви в групі ризику – регулярно відвідуйте лікаря-офтальмолога з профілактичною метою.

2. Не нехтуйте лікуванням цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. Ці захворювання можуть викликати не лише небезпечні для життя ускладнення, а й  призвести до втрати зору від діабетичної ретинопатії, дегенерації сітківки.

3. Шукайте тривожні ознаки змін зору. Якщо Ви починаєте помічати зміни у своєму зорі, негайно зверніться до свого очного лікаря. Ознаки , на які, потрібно звернути увагу – це двоїння, туманне бачення та зниження гостроти зору в умовах недостатнього освітлення. Інші ознаки та симптоми потенційно серйозних проблем з очима, що вимагають негайної уваги, включають почервоніння очей, біль в очах, часті спалахи світла, набряки навколо очей.

4. Фізична активність. За даними Aмериканської асоціації офтальмологів, регулярні вправи, такі як ходьба, можуть зменшити ризик вікової макулярної дегенерації на 70%.

5. Захищайте Ваші очі від шкідливого УФ-світла.  В час коли сонце особливо активне (літня пора) одягайте сонцезахисні окуляри, які захищають ваші очі від 100 відсотків шкідливих УФ-променів сонця . Це може допомогти знизити ризик розвитку катаракти та інших захворювань очей.

6. Їжте здорову і збалансовану їжу. Численні дослідження показали, що антиоксиданти можуть зменшити ризик розвитку катаракти. Ці антиоксиданти містяться в фруктах, особливо темно-зелених кольорів.

Дослідження також показали, що вживання риби, багатої на омега-3 жирні кислоти, може знизити ризик розвитку макулярної дегенерації.

7. Відмовтесь від куріння.  Люди, які курять, мають більший ризик розвитку вікової макулярної дегенерації, катаракти, увеїту та інших проблем з очима.

Окрім дотримання цих правил, обов’язково одягайте захисні окуляри під час роботи з інструментами або активних занять спортом, щоб запобігти травмам очей, які   потенційно  можуть призвести до втрати зору.

Виконання цих правил не гарантує ідеальної гостроти зору протягом усього життя. Але  здоровий спосіб життя та проведення регулярних оглядів очей, безумовно, зменшить ризик виникнення їх захворювань.