24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

23.10.19 р. в СП “Міська дитяча поліклініка” проведено лекцію до Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом. Підготувала лікар кабінету щеплень Судак Христина Миколаївна.
В поліклініці наявна протиполіомієлітна вакцина ІПВ (інактивована поліомієлітна вакцина, для першої та другої вакцинації), ОПВ (оральна поліомієлітна вакцина, для третьої вакцинації та ревакцинацій в 18 місяців, в 6 та14 років). Вакцини БЕЗКОШТОВНІ!

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом відзначається щорічно  24 жовтня — заснований за ініціативою міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації «Ротарі Інтернешинал», для привернення уваги світової спільноти до проблеми захворюваності на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

Україна є однією з небагатьох країн у світі в яких зберігається ризик повернення вірусу поліомієліту та виникнення спалаху, через низький рівень охоплення дітей імунізацією: за рівнем охоплення імунізацією в 2017 р. — друге місце знизу після Нігерії.

Нагадаємо, в 2015 році через брак вакцин та недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Тоді, завдяки тритуровій кампанії імунізації, яка охопила дітей віком від 2 місяців до 10 років, циркуляцію поліовірусу було припинено.

Поліомієліт – дуже заразна інфекційна хвороба, яка викликана вірусом поліомієліту. Вірус вражає нервову систему і може призвести до паралічу або, навіть, смерті протягом декількох годин.

Основне джерело інфекції – інфікована людина (хворий чи вірусоносій). Вірус поліомієліту проникає в організм людини через рот, з водою або їжею. Розмножується в кишківнику і виділяється від інфікованої людини з фекаліями.

Найбільший ризик зараження мають діти віком до 5 років, які не щеплені проти цієї інфекції. В одному з 200 випадків у хворої дитини може виникнути параліч, частіше всього – ніг. До 10% паралізованих дітей помирають через параліч дихальних м’язів.

Зустрічається багато (99%) стертих форм захворювання, які діагностують як інші інфекційні хвороби. Крім того, у деяких вірусоносіїв взагалі відсутні будь-які симптоми, вони відчувають себе здоровими, а при цьому виділяють небезпечний вірус у навколишнє середовище.

Всі діти в Україні віком 2 — 4 місяці повинні бути вакциновані інактивованою вакциною (ІПВ). В 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років живою поліовакциною (ОПВ).

Оральна поліовакцина (ОПВ) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка невакцинована дитина є в зоні ризику захворювання на поліомієліт.

Є тенденція до покращення рівня показників охоплення профілактичними щеплення різних вікових груп. Але відсоток імунізації не досягнув рівня рекомендованого для досягнення колективного імунітету.

Ліків від поліомієліту не існує.
Імунізація — єдиний спосіб захисту від хвороби. Перевірте, чи має ваша дитина щеплення від поліомієліту згідно до її віку!