Що потрібно знати про дифтерію

На фоні високої захворюваності на кір, медичну спільноту не абияк непокоїть можливість виникнення епідемії іншого небезпечного захворювання – дифтерії!
Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, викликане дифтерійною паличкою (коринебактерією), яка виробляє екзотоксин і викликає небезпечні ускладнення – задуху від плівок у горлі, ураження серця, нирок, нервової системи або ж смерть!
Цьогоріч вже захворіло 4 дорослих на Закарпатті та 1 дитина в м. Києві, до порівняння у 2018 році було зареєстровано 10 випадків дифтерії.
Ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції виникає при низьких рівнях охоплення щепленнями, на разі попри доступність та якість вакцини, ми досі маємо критично низький рівень вакцинації — 52%.
В Україні вже була епідемія дифтерії — з 1991 по 1998 роки, її причиною був вкрай низький рівень вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді захворіли 20 тисяч людей, 696 пацієнтів померли.
Де можна інфікуватись дифтерією?
 шлях передачі – повітряно-краплинний;
 заразитись можна в місцях масового скупчення людей: школи, поліклініки, транспорт, дитячі майданчики;
 також можливо інфікуватись при контакті з речима, які забруднені виділеннями хворої особи, наприклад при догляді за хворими, тісному контакті в побуті.

Які симптоми дифтерії?
 товсті сірі плівки вкривають горло та мигдалики;
 біль в горлі та охриплість голосу;
 збільшення лімфатичних вузлів, особливо шийних;
 утруднене, часте дихання;
 виділення з носа;
 лихоманка та озноб;
 загальна слабкість;
 можливе ураження шкіри, слизових оболонок очей, на ушкоджених ділянках утворюються виразки, вкриті сірими плівками.

Лікувати дифтерію складно, необхідне введення протидифтерійної сироватки, яка не завжди наявна в закладах в достатній кількості!
При підозрі на захворювання необхідна негайна госпіталізація у відділення інтенсивної терапії. Найкращий спосіб уберегти себе від цього захворювання – планова вакцинація!
 Які вакцини використовуються?
 АКДП – комбіновані вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку;
 АДП – вакцини проти дифтерії, правця, що застосовуються за наявності тих чи інших протипоказів до АКДП, включаючи перенесений кашлюк;
 АДП-М – вакцини проти дифтерії та правця у дітей старших 6 років і дорослих.

Згідно Національного календаря щеплень вакцинація проводиться – у віці 2, 4, 6, 18 міс., 6 років, 16 років, надалі – кожні 10 років.

Світлина від Управління охорони здоров'я Івано-Франківської міської ради.
Світлина від Управління охорони здоров'я Івано-Франківської міської ради.