29 жовтня визначено Всесвітньою асоціацією боротьби з інсультом Всесвітнім днем боротьби з інсультом.

Щорічно понад 100 тисяч громадян України стають жертвами інсульту, серед яких третина молодша 65 років. За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але нехтують медичною допомогою чи профілактикою.
Інсульт посідає третє місце в списку хвороб, від яких помирають люди у всьому світі. У 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.
Профілактика інсульту базується на виявленні та корекції чинників ризику мозкового інсульту – артеріальної гіпертензії, хвороб серця, цукрового діабету, гіперхолестеринемії, гіподинамії, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем та ін. Знизити смертність від інсульту можна шляхом покращення надання допомоги хворим. Важлива й обізнаність населення як про чинники ризику, так і про перші ознаки інсульту. Час, упродовж якого хворий звертається за медичною допомогою, відіграє ключову роль у наданні ефективної допомоги при інсульті.
Нижче наведений перелік перших симптомів інсульту, які виникають найчастіше правила надання допомоги хворому при підозрі на інсульт до моменту приїзду бригади «швидкої допомоги», який може використовуватись для санітарно-просвітньої роботи серед населення.
0
Охоплено людей
0
Engagements
Просування недоступне
Подобається
Коментувати
Поширити