Як розпізнати інсульт?

Щохвилини 32 людини у світі переживають інсульт, 11 з них помирають. Інсульт загрожує інвалідністю та смертю мозку, і запобігти тяжким наслідкам можна, лише якщо вчасно звернутися за допомогою. Основних ознак всього п’ять, і їх має знати кожен – це може врятувати ваше життя і життя ваших близьких.
Це гостре порушення кровообігу в мозку. До клітин мозку раптово перестає надходити кров, і вони починають відмирати. Від нестачі кровообігу щохвилини гине 2 мільйони нервових клітин.
Є два типи інсультів – ішемічний (80-85% випадків) і геморагічний. У першому випадку мозкова артерія закупорюється і перекриває доступ крові до певної ділянки мозку. Геморагічний інсульт – це крововилив у тканини мозку.
При інсульті важливо діяти швидко – чим раніше надати допомогу, тим більше у людини шансів одужати. Після чотирьох-шести годин у тканинах головного мозку відбуваються незворотні зміни, і пошкоджену ділянку вже неможливо врятувати.
Основні ознаки інсульту:
1. раптове порушення мови (людина не може говорити і не розуміє, що говорять інші люди);
2. раптова слабкість руки або ноги на одній стороні тіла;
3. раптове оніміння руки або ноги на одній стороні тіла;
4. раптове порушення зору;
5. раптовий “перекіс” обличчя.
Ще одна ознака – сильний і різкий головний біль, але він характерний лише для 3-4% інсультів. Інші, другорядні ознаки: втрата чіткості зору одним або двома очима, запаморочення або втрата рівноваги, хиткість при ходьбі, нудота. Самим хворим важко визначити інсульт – вони втрачають орієнтацію і часто не розуміють, де знаходяться. Тому важливо, щоб ці симптоми могли розпізнати інші.
0
Охоплено людей
0
Engagements
Просування недоступне
Подобається
Коментувати
Поширити