П’ять питань про медичну допомогу при COVID-19

П’ять питань про медичну допомогу при COVID-19 ➡ Роз’яснення НСЗУ 05.12.20.
1⃣ Що робити, якщо з’явились симптоми COVID-19❓
Залишайтесь вдома на самоізоляції. Повідомте всіх, з ким мали близький контакт за декілька днів до появи симптомів. Подзвоніть своєму лікареві та опишіть симптоми. Зафіксуйте перший день появи симптомів захворювання. Бажано вести умовний щоденник, куди будете записувати ваші симптоми та зміни у стані кожного дня. Наприклад:
? виміряли температуру – запишіть результат;
? з’явився біль у горлі, кашель чи утруднене дихання – позначте, коли саме;
? втратили відчуття запахів та смаку – запишіть, в який день це відбулось.
Це потрібно для того, щоб контролювати захворювання у динаміці. Ваш лікар зможе оперативно призначити потрібний аналіз чи обстеження, зважаючи на зміни в самопочутті та тривалість захворювання.
Обов’язково контролюйте температуру та сатурацію, якщо маєте пульсоксиметр. Виконуйте призначення вашого лікаря. Пам’ятайте, що лікування – і ліки, і аналізи, і рентген – призначає пацієнтові лікар. І в жодному разі не навпаки. Тобто пацієнт не диктує лікарю, які обстеження йому призначити.
2⃣ Хто має право на консультацію сімейного лікаря у разі підозри на COVID-19 та відбір зразків для тестування❓
Пацієнт з декларацією звертається до свого сімейного лікаря. Пацієнт без декларації може звернутися до найближчого центру, який надає первинну медичну допомогу. Лікар первинки здійснить огляд, призначить лікування та надасть рекомендації відповідно до галузевих стандартів. При необхідності – дасть направлення на ПЛР-тестування.
3⃣ Яке лікування має призначати сімейний лікар, у випадку, коли пацієнт лікується вдома❓
При легкому ступені захворювання, тобто це коли спостерігається відсутність утрудненого дихання, лікар призначає лікування відповідно до затвердженого протоколу. Зокрема:
? надає пацієнту інформацію щодо повноцінного харчування;
? інформує про необхідність пити достатню кількість води, провітрювати приміщення або виходити на свіже повітря, якщо є змога;
? призначає жарознижуючі засоби типу парацетамол, ібупрофен тощо при температурі вище 38,5. Дозування – відповідно до віку пацієнта.
Так само лікується підтверджений COVID-19 середнього ступеня тяжкості. При утрудненні дихання рекомендовано перебувати в положенні «лежачи на животі», оскільки це допомагає підвищити рівень кисню в крові.
4⃣ Чого не можна робити при амбулаторному лікуванні COVID-19❓
❌ Не можна порушувати самоізоляцію або масковий режим, виходячи в громадські місця.
❌ Не потрібно робити КТ чи рентген відразу з появою перших симптомів захворювання. Адже результати такого дослідження жодним чином не вплинуть на призначення лікаря і не зможуть пришвидшити одужання. У жодній країні у протоколах лікування COVID-19 у разі легкого перебігу хвороби немає рекомендації робити КТ, аби подивитися на стан легень.
❌ Категорично не можна приймати антибіотики, антикоагулянти, кортикостероїди, імуномодулятори за власним бажанням або для профілактики. Тому що:
? антибіотики не діють на віруси. Їх призначає лікар за наявності лабораторно підтвердженої супутньої бактеріальної інфекції або при обґрунтованій підозрі на неї.
? антикоагулянти протидіють ризику виникнення тромбозу. Але при неконтрольованому призначенні можуть спровокувати розвиток кровотечі. Тому ці препарати призначає виключно лікар і лише, отримавши результати аналізів: загальний аналіз крові, коагулограма та д-димер.
? кортикостероїди взагалі не можна використовувати для лікування COVID-19 у пацієнтів, які не потребують кисневої підтримки.
? щодо імуномодуляторів, то їх позитивний вплив на вірус COVID-19 є сумнівним і недоведеним.
❌ Не можна ігнорувати рекомендації вашого лікаря та займатись самолікуванням.
5⃣ Чи може пацієнт з COVID-19 обрати лікарню, куди його госпіталізують❓
Ні. Госпіталізація пацієнтів з COVID-19 відбувається тільки у ті лікарні, які спеціально визначені для надання стаціонарної допомоги таким пацієнтам. Така  лікарня має відповідний договір з НСЗУ, має сформовані медичні команди та необхідне обладнання.