В Україні виявили «британський штам» коронавірусу

Два мутовані штами коронавірусу з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту, виявив Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України. Про це під час брифінгу повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.
?Зразки вірусу зібрали 2 тижні тому із західних областей країни. Всього співробітники секвенували й розмістили в базу даних GISAID 20 вірусів SARS-CoV-2.
?Британський штам має здатність у 1,7 разу швидше передаватися від людини до людини. Саме з цим може бути пов’язано ускладнення епідемічної ситуації в країні, яка спостерігається останні тижні. Але при цьому жодних доказів того, що британський штам є більш смертоносним або призводить до важчого протікання хвороби, наразі немає.
?«Наразі в нас немає даних про те, наскільки поширеним є цей штам в Україні. У Польщі цей показник сягає 9% серед усіх досліджених мутацій. Тоді як у Данії та Португалії – 40-45% серед усіх штамів», – розповів Віктор Ляшко.
?Вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield) є ефективною проти британського варіанту вірусу, про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я. Тому вакцинація залишається найефективнішим захистом від COVID-19.
?Поява британського штаму вірусу в Україні не вплине на протиепідемічні норми, що вже встановлені в нашій країні.