Кабінет Міністрів України: в е-лікарняному оновили причини непрацездатності

Кабмін погодив оновлений перелік причин непрацездатності по е-лікарняних. Таку інформацію сповіщає Урядовий портал. Відтепер для здійснення матеріальних виплат застрахованим громадянам по е-лікарняних, їх слід оформлювати за заявою-розрахунком. Наразі в електронного лікарняного немає серії, але він має унікальний номер. Також оновлення торкнулися й переліку причин тимчасової непрацездатності. Щодо паперових листків непрацездатності, то на даних бланках коди причин не змінилися.
 
Зазначається, що визначення причини тимчасової непрацездатності проходить в е-реєстрі листків непрацездатності на підставі категорії медвисновку.
 
До оновленого переліку причин увійшли наступні:
 
тимчасова непрацездатність через хворобу або травму, що не пов’язана з нещасним випадком на виробництві;
вагітність та пологи;
догляд за хворою дитиною;
догляд за хворим членом родини;
догляд за дитиною до 3 років або за дитиною, що має інвалідність до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за нею;
карантин, що встановлений згідно із законодавством;
протезування з перебуванням у стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства;
знаходження у відділенні санаторно-курортному закладі;
тимчасовий перехід застрахованої особи (відповідно до медвисновку) на легшу, менш оплачувану роботу;
перебування людини на самоізоляції або обсервації під час дії карантину через COVID-19.
Якщо у медвисновку наявна відмітка про взаємозв’язок випадку тимчасової непрацездатності з профдіяльністю особи, після того, як завершиться розслідування, Фонд соцстрахування може перекваліфікувати її на тимчасову непрацездатність через профзахворювання або через нещасний випадок на виробництві.
 
Слід зазначити, різними страховими випадками є такі, що оформлені в вигляді паперового та цифрового лікарняного. Роботодавцю слід подавати окремо заяви-розрахунки за кожним типом лікарняних.
 
Раніше повідомлялося, що в Україні з вересня переходять на е-лікарняні, а перехідна модель впровадження електронних лікарняних працюватиме до 31 серпня.
 
Також стало відомо, що Фонд соціального страхування заборгував українцям 3 млрд гривень за листками непрацездатності. Велика сума боргу пов’язана з епідемією коронавірусної інфекції, коли наприкінці 2020 року вдвічі зросло число лікарняних.
https://www.vz.kiev.ua/kabinet-ministriv-ukrayiny-v-e-likarnyanomu-onovyly-prychyny-nepratsezdatnosti/?fbclid=IwAR1TejLsRFbHrSi6_FSF9B0Ob9Balu7xR2wO-o2jU9_pLgj8nAdRk2uZGp8