Що передбачає лікування туберкульозу у сімейного лікаря?

Цього року медична допомога для пацієнтів з туберкульозом стала доступнішою. У Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет послуг – «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Розповідаємо, що передбачає лікування туберкульозу у сімейного лікаря ?
? Тепер пацієнти не перебувають у тубдиспансерах по кілька місяців. А щойно перестають виділяти мікобактерію туберкульозу і мають про це лабораторне підтвердження, можуть лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Перебуваючи не в лікарні, а в комфортних умовах удома. А сімейний лікар контролює вживання пацієнтом ліків та результативність лікування.
? До безоплатних послуг для пацієнтів з туберкульозом включено:
➡ контрольоване лікування, нагляд та моніторинг та динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта з туберкульозом;
➡ організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;
➡ визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;
➡ організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами, які лікарі отримують від фтизіопульмонологічних центрів;
➡ проведення лабораторних та інструментальних досліджень, зокрема: розгорнутий клінічний та біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкоза, швидкі тести на вірусні гепатити В та С, ВІЛ, ЕКГ тощо.
? Щоб отримати таку допомогу безоплатно, пацієнт повинен мати електронне направлення з відповідним діагнозом, видане лікарем-фтизіатром. Пацієнт звертається у найближчий заклад первинної допомоги, який має контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги»