Що потрібно знати про паліативну допомогу?

? За визначенням ВООЗ, паліативна допомога – це підхід, який покращує якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які стикаються з проблемами, пов’язаними з небезпечною для життя хворобою. Такий підхід запобігає стражданням та полегшує їх завдяки ранньому виявленню, правильній оцінці та лікуванню болю й інших супутніх симптомів.
? Паліативна медична допомога може бути надана як в лікарні або хоспісі, так і вдома. Для пацієнта з обмеженим прогнозом тривалості життя це означає вибір: перебувати або на лікарняному ліжку, або вдома з близькими людьми.
? НСЗУ підписала договори про надання паліативної допомоги із 726 медичними закладами:
➡ у 602 медзакладах можна отримати паліатвну допомогу в стаціонарних умовах;
➡ у 481 – мобільну паліативну допомогу.
? У закладах, які мають контракт з НСЗУ, пацієнт отримує безоплатно в стаціонарі:
➡ оцінку стану пацієнта чи пацієнтки, лікування симптомів захворювання;
➡ лікування хронічного больового синдрому;
➡ лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд;
➡ проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень;
➡ кисневу терапію, респіраторну підтримку;
➡ навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій та ін.
? Мобільну паліативну допомогу мультидисциплінарна команда надає пацієнту за місцем перебування. За цим пакетом пацієнт чи пацієнтка отримує безоплатно:
➡ оцінку соматичного та психоемоційного стану;
➡ запобігання та лікування хронічного больового синдрому. Тобто працівники мобільної бригади можуть виписати рецепт на наркотичні та ненаркотичні знеболювальні препарати, але купує ці ліки пацієнт за власні кошти (якщо у місці проживання відсутня відповідна місцева програма з забезпечення пацієнтів такими ліками в амбулаторних умовах;
➡ лабораторні та інструментальні обстеження та ін.
Мобільна паліативна команда має відвідувати пацієнта або контактувати з ним віддалено не менше ніж 1 раз на тиждень. Також заклад має забезпечити цілодобовий контактний номер для консультування таких пацієнтів.
? Повний перелік послуг читайте на сайті НСЗУ https://nszu.gov.ua/vimogi-pmg-2021. Для цього оберіть п.34 (стаціонарна паліативна допомога) та п.35 (мобільна паліативна допомога) розділ “Специфікація”.
? Аби отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого лікаря (сімейного або лікуючого), який за необхідності випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.